Professor: Forståeligt at Thorning undgår Dalai Lama
Det kan ikke blot koste økonomisk, hvis Thorning mødte Dalai Lama, men også afspore dialog om menneskeret.
Trods kritik fra blandt andre Human Rights Watch kan det give god mening, at regeringen og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) styrer uden om Tibets åndelige leder, Dalai Lama, under hans tre dage lange besøg i Danmark.
Ikke blot fordi et møde kunne gå hen og koste dyrt i samhandlen med Kina.
– Danmark indgik et strategisk partnerskab med Kina i 2008, som man siden har arbejdet meget på at udbygge, og som blandt andet også omfatter en dialog om menneskerettigheder, siger Kjeld Erik Brødsgaard, der er professor ved Asiatisk Forskningscenter på CBS.
– Det samarbejde vil blive afsporet, hvis en dansk statsminister inviterede Dalai Lama på officielt besøg. Det vil kineserne ikke bryde sig om, siger han.
Da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes med Dalai Lama i 2009, var det ikke et officielt besøg.
Bekymringen for Kinas reaktion gjorde, at lamaen blev inviteret hjem til Marienborg i privat regi. Det vakte meget postyr. Selv om det ikke var et officielt besøg, så var det svært for kineserne at opfatte det anderledes.
Danmark blev lagt på is, og først da den såkaldte verbalnote til Kina, hvor Folketinget vedtog at modarbejde tibetansk selvstændighed, blev vedtaget, tøede kineserne op.
Siden da er det blandt andet i kraft af dronning Margrethes og statsminister Helle Thorning-Schmidts besøg i Kina sidste år gået støt fremad.
– Danmark er på mange måder et foregangsland, når det gælder forholdet til Kina, og derfor kan man godt argumentere for, at arbejdet for menneskerettigheder bedst varetages ved at videreføre den gode relation, man har opbygget.
– Realiteten er, at USA er det eneste land, hvor lederen kan mødes med Dalai Lama uden at være bekymret for konsekvenserne, siger Kjeld Erik Brødsgaard.
Også hvad angår samhandlen med Kina er der grund til, at statsministeren overvejer det en ekstra gang, inden hun trykker hånd med den tidligere modtager af Nobels fredspris.
Det kinesiske marked er de senere år vokset i betydning for dansk økonomi. Sidste år udgjorde vareeksporten til Kina 3,5 procent af den samlede vareeksport.
– Der er ingen tvivl om, at Kina både er et vigtigt eksportmarked, og vi importerer også mange billige varer derfra, som øger vores købekraft.
– Landets betydning for verdensøkonomien er øget kraftigt de senere år, og sammenligner man eksempelvis med Rusland, som EU har indført sanktioner imod, så er Kina af langt større økonomisk betydning for Danmark, siger Steen Bocian, der er cheføkonom hos Danske Bank.
Et tysk studie fra 2010 har vist, at der i hvert fald under kinesernes tidligere leder, Hu Jintao, efterfølgende kunne konstateres et fald i eksporten til Kina fra de lande, der inviterede Dalai Lama på officielt besøg.
Dalai Lama er i Danmark for at holde to foredrag i Bella Center onsdag og torsdag.
/ritzau/