Professor efterlyser god boliglånsrådgivning
Bestemte grænser for udlån af bestemte lånetyper siger ingenting – det afhænger af, hvem der får lånene.
Finanstilsynet vil begrænse realkreditinstitutternes samlede salg af afdragsfrie lån, men faste grænser siger ikke rigtigt noget. De kan være både for lempelige og for stramme.
Det siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.
– Det er svært at sige, om det er nok eller for meget. For det afhænger helt af, hvem der får de afdragsfrie lån. Er det dem med en sund økonomi og friværdi, kan det være for lidt, er det dem, der har lånt helt op til skorstenen, kan det være for meget, siger Bo Sandemann Rasmussen.
Fremover skal det samlede afdragsfrie lån, der ligger i intervallet fra 60 til 80 procent af ejendommens værdi, reduceres til 55 procent. I dag udgør de 66 procent.
Professoren peger på, at det i bund og grund er den rådgivning og kreditvurdering, som foretages af kunderne i realkreditinstitutterne, der er afgørende.
– Hvis man er mere kritisk og nøgtern i kreditvurderingen og rådgivningen af kunderne, mener jeg, at man ikke behøver være så bange for den samlede udlånsprocent på forskellige låntyper.
– Noget andet er, hvis man får tilbudt den samme pakke. Hvis et institut sige nej, kan man måske gå til et andet institut, der siger ja, siger Bo Sandemann Rasmussen.
Spørgsmål: Det, du siger, er, at realkreditinstitutterne i højere grad skal være rådgivere og kreditvurdere kunderne og måske nedtone rollen som sælgere?
– Det afgørende for at få det til at fungerer ordentligt er reel rådgivning. Det påstår de jo altid, at rådgivningen er som den skal være hos långiverne, men det er svært at efterprøve.
– Rådgivning og kreditvurdering er bankers og realkreditselskabernes fornemste opgave for at sikre sig selv, svarer Bo Sandemann Rasmussen.
Spørgsmål: Der har også været fremsat bekymringer fra økonomer og Nationalbanken over den store udbredelse af rentetilpasningslån. Burde der være grænser for dem også?
– Rentetilpasningslån er jo dem, der kan give en pludselig huslejestigning, hvis renten stiger. Jeg mener, at under krisen har rigtig mange boligejere haft stor gavn og glæde af de meget lave renter på disse lån. De har fået lidt luft i økonomien, svarer Bo Sandemann Rasmussen.
/ritzau/