Professor: Corona-kommunikation sejler

Myndighederne taler om at teste mange og om ikke at fokusere på test. Det skaber ifølge professor forvirring.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut Kåre Mølbak sidder allerøverst i det sundhedsfaglige hierarki, når det kommer til rådgivning og udmeldinger om coronavirusset. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Når sundhedsfaglige myndigheder udtaler sig skråsikkert og samtidig vidt forskelligt, skaber det forvirring hos både borgere og politikere over, hvordan myndighederne vil håndtere coronakrisen.

Det vurderer Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi og direktør ved Syddansk Universitet.

– Det afspejler for mig, at der er store uenigheder, og at man åbenbart ikke fra epidemiologernes og de sundhedsfaglige eksperters side kan kommunikere til os borgere, hvad der er op og ned i det her, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen

I stedet bør myndighederne ifølge Jes Søgaard melde klart ud, at der er mange usikkerheder hæftet til spørgsmålene om, hvilken strategi man bruger.

Forvirringen fik fredag et ekstra nøk op.

Mens Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har gjort det klart, at man vil teste langt flere for coronavirusset, skød Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, fredag idéen om at teste mange ned.

Det skete i et interview i Politiken, hvor Mølbak ikke lagde skjul på, at han er uenig med Verdenssundhedsorganisationens (WHO) opfordring om at skrue op for test.

Vi skal ikke teste på livet løs, men i stedet sikre, at folk bliver immune for sygdommen, mener han.

Savner tydeligere kommunikation

Ifølge professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg er der tale om kommunikation, som godt kunne have været tydeligere.

Men han mener modsat Jes Søgaard, at Kaare Mølbaks udmelding slet ikke er udtryk for store uenigheder. Tværtimod stemmer det godt overens med Sundhedsstyrelsens og regeringens strategi.

– Jeg synes sådan set, at det er, hvad myndighederne har sagt hele tiden. At vi ikke kommer til at inddæmme og afslutte den her Covid-19-epidemi. Det bliver noget, vi kommer til at få meget i befolkningen. Vi vil bare gerne have det i et tempo, så sundhedsvæsenet kan følge med, siger han.

Der er selvfølgelig et spørgsmål om, hvor mange personer man præcis tester. Men det har ikke den store betydning for den overordnede strategi, vurderer Jakob Kjellberg.

Fredag eftermiddag er 2046 personer smittet med coronavirus.

Ikke første gang

23. marts fortalte Newsbreak.dk en lignende historie. 

De skiftende meldinger har forvirret. Og de praktiserende læger advarede om, at virkeligheden slet ikke afspejler ministerens ambitioner, skriver Politiken tirsdag.

– Det er bare lidt frustrerende at være derude, for når ministeren siger sådan, så går folk straks hen til deres læge, og så siger lægen, at det kan ikke lade sig gøre. Den situation skal vi helst ikke havne i for mange gange, sagde Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til Politiken.

Lørdag meddelte Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, at der ikke var kapacitet til at teste alt relevant sundhedspersonale. Søndag eftermiddag gik Magnus Heunicke i medierne og varslede den mere offensive teststrategi.

Frustrerende

Formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, kalder det “frustrerende”, at Danmark ikke har haft en helt tydelig strategi for test af coronavirus.

– Man har forsøgt at tilpasse retningslinjerne til de ressourcer, man har haft til rådighed. Og det er sjældent en god måde at gøre det på. Det plejer at være bedre at justere udbuddet til behovet frem for at justere behovet til udbuddet, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

På Christiansborg har der hidtil eksisteret en uudtalt våbenhvile, hvor de andre partier har holdt sig fra at kritisere regeringen. Det holder Venstre fast i, men sundhedsordfører Martin Geertsen undrer sig alligevel over forløbet.

– Vi har i vores parti vedtaget at have en stille undren over det her forløb. Når jeg siger det på den måde, er det, fordi jeg ikke tror, at tiden er til at rende og banke hinanden oven i hovedet. Men vi undrer os da lidt over forløbet med, om der skulle være ændret i teststrategien eller ej, siger han.

Kilde: Politiken.

Powered by Labrador CMS