Private vil kulegrave dansk krigsdeltagelse
En nystiftet forening vil via aktindsigter granske grundlaget for Danmarks deltagelse i to krige.
Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan bliver nu undersøgt på privat initiativ.
Det er hensigten med en nystiftet forening, “Tribunalforeningen til undersøgelse af Danmarks krige i Irak og Afghanistan”.
Tidligere højskolelærer Johan Kirkmand fra Odder i Østjylland er valgt som formand for foreningen.
– I et demokrati er en af værdierne åbenhed, og vores udenrigspolitik har som en af grundsøjlerne, at vi vil udbrede demokrati i verden. Det går vi sågar i krig for. Der hører åbenhed med, og det synes vi ikke, at regeringen respekterer, når man nedlægger kommissionen, siger Johan Kirkmand.
Regeringen valgte sidste år at nedlægge den statslige kommission, som skulle undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i krigene. Regeringen mente, at baggrunden for at sende soldater til Irak og Afghanistan var velbelyst.
Men nu tager det private initiativ over, hvor det statslige slap.
– Vi har fået en hel del henvendelser fra kendte folk, også jurister, som synes, vi skulle gå videre med sagen og få foreningen oprettet. Vi har da haft spekulationer om, hvor langt vi kunne nå, men når man helt ind i militærets øverste rækker giver udtryk for, at man ikke er tilfreds med nedlæggelsen, så siger det noget om, at der er et behov, siger Johan Kirkmand.
Formands søn dræbt i Irak
Han henviser til, at tidligere forsvarschef Knud Bartels har beklaget, at kommissionen blev nedlagt.
Tribunalet, der skal undersøge krigsdeltagelsen, har ikke adgang til de samme ressourcer og kilder, som det statslige organ.
Men ambitionen er at benytte aktindsigt og tilgængelige kilder på internettet. Og det bliver i høj grad baseret på frivilligt arbejde.
– Vi kan kun gøre det så godt som muligt. Vi tror på, der er folk rundt om i landet, der gerne vil hjælpe os. Folk med viden, vi kan bruge i arbejdet. Så må vi nå så langt, som vi nu kan, siger Johan Kirkmand og forklarer, at der også vil blive indkaldt vidner, som – håber man – vil afgive forklaring.
Johan Kirkmand har selv haft konsekvenserne af Danmarks krigsdeltagelse tæt ind på kroppen. I 2005 blev hans søn dræbt af en vejsidebombe i Irak. Alligevel afviser Johan Kirkmand, at det kommer til at farve arbejdet i foreningen.
– Det kunne det gøre, hvis jeg skulle sidde i tribunalet. Men vi har vandtætte skodder mellem foreningen og tribunalet, og min rolle er i foreningen, hvor vi skal servicere, og navnlig skaffe penge til tribunalet, siger Johan Kirkmand.
Arbejdet ventes at gå i gang næste år, og efter to år er det planen at fremlægge konklusionerne.
/ritzau/