Pressede hospitalsansatte dopede deres patienter
Arbejdstilsynet har udstedt et påbud til et intensivt afsnit på Sjællands Universitetshospital i Køge.
Sygeplejerskerne og lægerne har alt for travlt på intensivt afsnit på Sjællands Universitetshospital i Køge. Derfor er patienter på afsnittet gentagne gange blevet bedøvet med medicin i situationer, hvor de ansatte ikke havde tid til faktisk at tage sig af patienterne. Det har gjort, at Arbejdstilsynet nu har udstedt et forbud mod hospitalet. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Sygehuset er slet og ret blevet påbudt at mindske arbejdspresset, således at personalet i fremtiden kan behandle deres patienter uden at ty til ekstra medicinering end allerhøjest nødvendigt. Sygeplejerskerne har over for Arbejdstilsynet beskrevet, hvordan de i de spidsbelastede tidspunkter er nødt til at give en ekstra dosis beroligende medicin til patienterne for at følge med.
– På en intensiv afdeling er det meste arbejde ikke planlagt, og vi kan ikke undgå pressede situationer, stress og akutte begivenheder, når vi kæmper for at redde liv. Der er mange situationer på en intensiv afdeling, hvor man med henblik på patientsikkerheden øge mængden af beroligende medicin. Men det er ikke i orden, hvis det sker på baggrund af travlhed alene, siger vicedirektør, Beth Lilja, Sjællands Universitetshospital, Køge, i pressemeddelelsen.
Newsbreak har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Beth Lilja, men det har ikke været muligt.
Sundhedsminister er rystet
Landets sundhedsminister, Sophie Løhde, har til Ritzau udtalt sig om sagen. Hun kalder sygehusets ageren for vanvid.
– Det lyder vanvittigt. Jeg er dybt forundret over, at den slags kan finde sted på et dansk sygehus, siger Sophie Løhde og tilføjer:
– Det er fuldstændig uacceptabelt, og jeg har da også forstået, at ledelsen på sygehuset har grebet ind med det samme. Det mangler også bare, for den slags skal stoppes øjeblikkeligt.
Praksis skal ændres
I pressemeddelelsen understreger Beth Lilja, at patienterne ikke har været i fare, men samtidig erkender hun også, at det er uacceptabelt at give patienter beroligende medicin, fordi man ikke har tid til at tage sig af dem.
Det giver sundhedsministeren ikke meget for.
– Det er muligt, at personalet har haft travlt og har følt sig presset, men det berettiger på ingen måde, at patienterne bliver overmedicineret, siger Sophie Løhde.
Beth Lilja virker i pressemeddelelsen heller ikke til at synes, at den eksisterende praksis har været synderligt fornuftig, endsige acceptabel.
– Vi kan ikke acceptere, at det er en tilbagevendende praksis på baggrund af travlhed. Vi bestræber os på at efterleve de krav og retningslinjer, der er gældende for patienter indlagt på en intensiv afdeling. Erfaringsmæssigt ved man, at patienten så vidt muligt skal være vågen, siger Beth Lilja i pressemeddelelsen.
Afdelingen bliver nu udvidet med flere hænder og andre tiltag, der skal være medvirkende til, at de ansatte i fremtiden kan fokusere mere på at pleje deres patienter. Der skal blandt andet installeres en pappresser, og der sættes tid af til ugentlige møder, hvor man skal diskutere arbejdsgange.
Afdelingen har fået til 15. november at få løst problemet.
Havde Beth Lilja svaret på Newsbreak.dk’s henvendelse, var hun blevet spurgt om følgende:
- Hvor mange gange er en patient blevet bedøvet, fordi der ikke var tid til at tage sig af vedkommende?
- Hvor længe har denne arbejdsform stået på i afdelingen?
- Hvad er det præcist, en ansat ikke har tid til at gøre, når vedkommende vælger at bedøve en patient som beskrevet i pressemeddelelsen?
- Har der været situationer, hvor en patient har fået så meget beroligende medicin, at vedkommende efterfølgende ikke har været i stand til at undergå en akut operation?