Præster vil undvære dette hvis kirker kan åbne

Kirker vil udgøre en middelhøj risiko, hvis de åbnes som en del af næste fase i genåbningen af Danmark, vurderer Statens Serum Institut. Men risikoen vurderes som høj, hvis der synges

Offentliggjort Sidst opdateret

Fællessang har siden nedlukningen af Danmark været noget af det, der har bragt håb til de mange rundt om i stuerne. Det kan dog se ud til, at det netop er fællessangen, man må undvære, hvis kirkerne åbner igen.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Af en risikovurdering lavet af Statens Serum Institut fremgår det nemlig, at kirker vil udgøre en middel smitterisiko, hvis de åbnes, og risikoen stiger til kategoriseringen ”høj”, hvis der synges.

Risikovurderingen er en del af et notat, som blev sendt ud til Folketingets partiledere forud for forhandlingerne om næste fase i genåbningen af landet, og som flere medier har refereret.

Spørgsmålet er, hvor villige kirkerne er til at gå på kompromis for at få lov at åbne igen. Kristeligt Dagblad har været i kontakt med flere præster, der mener, at det godt kan svare sig at give køb på salmesangen for en tid.

En af dem er biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen:

– Vi skal til at åbne kirkerne nu, for vi kan ikke vente længere. Jeg må sige, at en gudstjeneste uden sang vil blive svært. Men hvis det er sådan, det er, kan det være, vi må nøjes med at åbne for bøn og refleksion og for korte andagter. Men nu må vi også vente og se, hvad der kommer ud af det her, for indtil videre er der kun tale om et internt dokument, siger han.

Kristine Krarup Ravn er sognepræst ved Blovstrød Kirke i Nordsjælland og har taget initiativ til underskriftindsamlingen ”Giv os lov til at holde gudstjeneste igen”.

Hun er også indstillet på et kompromis.

– Det vil være helt vildt ærgerligt og overhovedet ikke optimalt, hvis vi ikke kan synge sammen i kirkerne. Men hellere mødes uden sang end slet ikke at mødes, siger hun.

Vigtigere at åbne

Provsteforeningens formand, Peter Birch, var meget skeptisk, da kirkeministeren luftede muligheden for kirkeåbninger i påsken. Han mener dog i dag, at ”det at kunne åbne må stå højere end at kunne synge – i hvert fald for en periode”.

Peter Birch sidder i den folkekirkelige ”task force”, der arbejder med, hvordan kirker igen kan åbne, og han fortæller, at man der ikke har fået henvendelser fra myndigheder om muligheden for at droppe sang i kirkerne.

– Og ud af den kategorisering, der er lavet i notatet til partilederne, er det ikke til at se, hvad præmisserne er. Er det menighedens korsang, der øger risikoen, eller vil det også øge risikoen, hvis en kirkesanger eller et kor synger i kirken? Det ved vi ikke endnu, men det må vi se nærmere på.

Hos Indre Mission kan præst og formand Hans-Ole Bækgaard godt se, at sang kan undværes, hvis der kun åbnes for at bruge kirkerne til bøn og refleksion.

– Men jeg ser egentlig gerne, at der åbnes for gudstjenester, og det ville være som at gå to skridt frem og et tilbage, hvis det i den forbindelse ikke var tilladt at synge. For hvad er det så, vi åbner for? Lovprisning og tilbedelse, som det kommer til udtryk i salmer, er essentielt for gudstjenester, men også, når vi er sammen på andre måder. Vi har ikke mindst i den her tid set, hvor meget sang betyder for fællesskabsfølelsen. Hvis det sundhedsfagligt er forsvarligt at gå i Bilka og føre en højlydt samtale, kan jeg ikke se, hvorfor man så ikke også kunne samles i en kirke og synge, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statens Serum Institut, som står bag risikovurderingen af kirkerne.

Du kan se hele listen over SSI’s risikovurderede steder i Danmark i galleriet ovenfor.

Powered by Labrador CMS