Præst dømt for overgreb og groteske lege: Her er straffen
Tidligere præst fra frikirke ved Silkeborg er fundet skyldig i anklager om seksuelt misbrug af børn og unge.
En tidligere frikirkepræst er tirsdag idømt tre et halvt års fængsel og efterfølgende udvisning til USA.
Det har en enig domsmandsret ved Retten i Viborg afgjort.
Dommer Søren Ejdum og de to domsmænd har fundet Christian Laursen Raburn skyldig i seksuelle krænkelser af otte børn og unge fra den nu lukkede frikirke i Silkeborg.
Ud over straffen og udvisning er han blevet dømt til at betale erstatning til ofrene. Det beløber sig samlet set til omkring en halv million kroner.
Den 30-årige mand har erkendt at have haft et seksuelt forhold til flere af de unge, der alle var mellem 15 og 18 år.
Men det har ifølge den tiltalte været et ligeværdigt forhold, hvor ingen er blevet tvunget eller truet til noget.
Men retten er nået frem til en anden konklusion.
Psykisk manipulation
Den tidligere præst udsatte ifølge dommen menigheden for langvarig psykisk manipulation.
Han misbrugte sin stilling ved at begå de seksuelle krænkelser over for unge, som var betroet ham til undervisning eller opdragelse.
Midt- og Vestjyllands Politi begyndte allerede i 2010 at modtage oplysninger om præstens grænseoverskridende adfærd.
Men oplysningerne var dengang ikke tilstrækkelige til, at politiet kunne løfte bevisbyrden og føre en sag mod ham.
Blev amerikaner
I 2011 rejste ungdomspræsten til Florida, USA, hvor han blev amerikansk statsborger og etablerede en ny menighed.
I 2016 stod flere af de unge fra menigheden i Silkeborg frem med anklagerne mod præsten, og det fik præsten til at indvilge i at rejse tilbage til Danmark for at konfrontere beskyldningerne.
På vej ud af landet blev han dog anholdt af amerikansk politi og sigtet for at drive ulovlig spilvirksomhed.
Denne sag blev frafaldet, og i marts 2017 rejste manden tilbage til Danmark.
Han blev umiddelbart efter hjemkomsten fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet.
Forsvarer: Unuanceret dom
Den dømtes forsvarer, Anne-Mette Larsen Rahbek, har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om dommen ankes.
– Umiddelbart synes jeg, det er en noget unuanceret dom.
– Der er ingen tvivl om, at det er moralsk angribeligt, det der er sket. Men om det er strafbart, synes jeg måske skal prøves ved landsretten.
– Men det vil jeg nu tage en grundig drøftelse med min klient om, siger hun til Ritzau.
Bizarre lege
Et af ofrene i sagen, Natascha Valentin, har til DR Østjylland fortalt om, hvordan hun blev opslugt af fællesskabet i kirkens ungdomsafdeling, hvor den nu dømte præst var leder.
– Første gang jeg kom dér, tænkte jeg bare, at wow det er vildt det her. Det var mega spændende. Derefter blev det hurtigt til, at hvad han sagde oppe på scenen, troede jeg på, for jeg kunne virkelig mærke det helt ind i min sjæl. Han fyldte et rum, når han var i det, og de mennesker, der var i det, har hun fortalt til DR Østjylland.
Natascha Valentin begyndte at komme i kirken i 2009, da hun gik i niende klasse. Kirkens ungdomsklub blev i løbet af få måneder hele omdrejningspunktet for hendes liv, og hun brugte stort set alt sin fritid i kirken. Hun begyndte at lægge stor afstand til sin mor, Bente Kjærskov, som hun ind til da havde haft et meget nært forhold til.
– Hun holdt op med at give mig knus og fortælle mig ting, og der vidste jeg godt, at den var helt gal, fortæller hun til DR Østjylland.
Mini-gud
For datteren var det nu den unge præst i frikirken, der bestemte alt. Derfor besøgte Bente Kjærskov selv frikirken for at få den karismatiske unge præst at se.
– Alle var forelskede i ham, og alle så op til ham som en eller anden lille mini-gud, har hun fortalt.
Natascha Valentin ville ikke fortælle sin mor om, hvad der foregik, og ifølge hende testede præsten hendes og de andre unges loyalitet.
– Der var denne her leg, hvor to blev overhældt med tændvæske, og så blev vi delt op i to hold, hvor vi skulle give hinanden udfordringer, og hvis holdets repræsentant ikke gjorde det, der blev sagt, ville præsten sætte ild til dem. Det var sådan noget som at slikke hinanden under tæerne, i armhulerne eller spytte i hinandens mund. Sådan nogle ulækre, grænseoverskridende ting, har Natascha Valentin fortalt.
“Sekten”
Først i 2012, da hun var midt i 2.G, blev det for meget, og da et andet tidligere medlem af menigheden fortalte hende om, at han havde været udsat for seksuelle krænkelser, søgte hun hjælp hos sin mor.
– Jeg sagde til min mor, at jeg tror, jeg er medlem af en sekt, og så begyndte jeg bare at græde.
En dag, hendes mor havde ventet på længe.
– Jeg tænkte bare, at yes, hun er tilbage. Det var simpelthen det bedste, har Bente Kjærskov fortalt.
Sammen gik de til politiet og Silkeborg Kommune, men tavsheden både blandt de unge og de voksne i menigheden var så total, at det ikke lykkedes at rejse sag mod præsten.
Der gik næsten fire år, helt frem til 2016, før tavsheden blev brudt af så mange fra menigheden, at politiet kunne komme til bunds i sagen. Natascha Valentin er glad for, at sagen omsider er kommet i retten.
– Nu har det her stået på i rigtig lang tid, og selvom jeg føler, jeg er kommet videre, kan jeg godt mærke, at det er en ting, jeg gerne vil få en afslutning på, har hun sagt til DR Østjylland.