Præsident fjernet som leder: Militæret har taget over

Den aldrende præsidents eftermæle er martret, efter at han stædigt har holdt fast i magten i årtier.

Delegerede ved søndagens møde i Zimbabwes regeringsparti bryder ud i jubel, efter Mugabe blev fyret som partiformand. Foto: Philimon Bulawayo/Reuters
Offentliggjort Sidst opdateret

Politiske ledere fra det sydlige Afrika samles tirsdag til hastemøde i Den Sydafrikanske Udviklingskomite (SADC) for at drøfte den politiske krise i Zimbabwe.

Det oplyser Sydafrikas regering.

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, er søndag blevet afsat som partileder i regeringspartiet Zanu-PF.

Han erstattes af Emmerson Mnangagwa, som han fyrede fra posten som vicepræsident tidligere på måneden, oplyser kilder i partitoppen.

Fjernes som præsident

Zanu-PF indleder nu processen med også at fjerne Robert Mugabe fra præsidentposten. Det meddeler krigsveteranernes leder, Chris Mutsvangwa.

Partiet stiller Mugabe stolen for døren og giver ham en frist til mandag klokken 12.00 til at trække sig frivilligt. Sker det ikke, vil der blive taget skridt til at indlede en rigsretssag, siger tidligere finansminister Patrick Chinamasa på en pressekonference.

Chinamasa er en del af den fløj i partiet, der kom på kant med Mugabe. Han deltog også i lørdagens store demonstrationer i hovedstaden Harare.

Mugabes afgang som partiformand, der er den foreløbige kulmination på militærets magtovertagelse i Zimbabwe, kan komme til at sende chokbølger gennem andre afrikanske lande.

Kritik

Et antal præsidenter – fra Yoweri Museveni i Uganda til Joseph Kabila i Den Demokratiske Republik Congo – har i lighed med Mugabe siddet på magten i en lang årrække og er under stigende pres for at træde tilbage.

USA, som gennem lang tid har været yderst kritisk over for Mugabe og hans styre, har sagt, at det ser frem til en ny æra i Zimbabwe.

Præsident Ian Khama fra et af Zimbabwes nabolande – Botswana – har sagt, at Mugabe ikke længere nyder opbakning i regionen og omgående må træde tilbage.

Tirsdagens møde i SADC finder sted i Angolas hovedstad, Luanda.

Fra befrier til skurk

Zimbabwes mangeårige præsident, Robert Mugabe, indledte sin politiske karriere som helten, der befriede landet.

Til sidst endte han dog som skurken, der i de seneste 37 år ved magten har kørt økonomen i sænk og undertrykt sine modstandere.

93-årige Robert Gabriel Mugabe blev i 1924 født ind i en fattig familie i den daværende britiske koloni Rhodesia.

Selv om få sorte i landet kunne skrive deres eget navn, lykkedes det Mugabe at komme i skole og senere blive skolelærer.

I 1951 bestod han sin første universitetseksamen, og siden fulgte ikke færre end syv universitetsgrader.

Efter studierne blev den karismatiske Mugabe politisk aktiv i sit hjemland. Han gik ind i politik i 1960 og blev i 1963 leder af oprørsbevægelsen ZANU.

Mugabe blev i 1964 idømt ti års fængsel af det daværende hvide mindretalsstyre.

Efter sin løsladelse flygtede Mugabe til Mozambique, hvor han etablerede en oprørsbevægelse, der efter syv års guerillakamp i 1980 gjorde en ende på det hvide styre.

Krig mod de hvide

Da ZANU vandt landets første demokratiske valg i 1980, blev Mugabe premierminister. Siden blev han valgt som præsident i 1987.

Han var den første afrikanske leder, der førte krig mod den hvide befolkning, og derefter gennemførte han en forsoningspolitik med de tidligere hvide magthavere.

Mugabe opfordrede i første omgang også de hvide farmere i Zimbabwe til at blive i landet. Men i takt med landets stadig dårligere økonomi indledte Mugabes regering en klapjagt på 4000 farmere.

De fik deres jord konfiskeret og blev smidt ud af landet.

Den dårlige økonomi førte også til, at Mugabes politiske modstandere følte hans vrede. Det menes, at tusinder af politiske modstandere er blevet fængslet eller dræbt.

Resultaterne af den nu 93-årige Mugabes diktatoriske politik har været en økonomisk katastrofe for Zimbabwe, der blandt andet har oplevet tårnhøj inflation og fattigdom i en stor del af befolkningen.

Powered by Labrador CMS