Potensen kan afsløre flere sygdomme
Potensen kan være et pejlemærke for den mandlige sundhed. Og derfor er det vigtigt at få undersøgt, om der kan være underliggende sygdomme.
Det er langtfra kun ældre mænd, der kan opleve rejsningsbesvær.
Det forekommer ifølge Lægehåndbogen blandt 5 procent af 40-årige, 10 procent af 50-årige og 20-25 procent af mænd over 65 år.
Men reelt er tallene formentlig højere, vurderer professor og overlæge Søren P. Sheikh fra Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.
Og der er god grund til at tage det seriøst. Impotens kan nemlig være tegn på underliggende helbredsproblemer.
– Impotens er interessant, for det er en slags pejlemærke for mandlig sundhed. Potensen er meget sensitiv, og derfor kan man bruge den som forløber for mere alvorlig sygdom som prostatakræft eller hjertesygdom, siger han.
Flere årsager
Der er en hel række forskellige årsager til impotens. I den yngre aldersgruppe under 40 år er årsagen oftere mental, mens det i den ældre aldersgruppe typisk er noget organisk.
– Den hyppigste årsag til impotens er alder. Men det kan også skyldes hjertesygdomme, neurologiske sygdomme eller diabetes.
– Der er reelle helbredsmæssige årsager til at få det tjekket. Er man ung og får impotens, er det vigtigt at tjekke, om man har diabetes, siger Søren P. Sheikh.
Han fortæller, at diabetikere tre gange hyppigere bliver impotente, det optræder tidligere, og man har dårligere effekt af Viagra.
Impotens kan også skyldes infektioner i underlivet eller bivirkninger fra medicin.
– Impotens er en relativt hyppig bivirkning til anden medicin. Det kan være hjertemedicin, men også mere almindelige typer af medicin. Det står tit langt nede på indlægssedlen. Men det kan man gå til sin læge og tale om, siger Søren P. Sheikh.
Åbenhed og dialog omkring helbred er dog en generel udfordring for mange mænd, fortæller Svend Aage Madsen, som er forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.
– Problemet er først og fremmest, at mændene ikke ved, hvilke symptomer de skal reagere på. Det næste problem er, at de ikke søger hjælp. Ofte bliver de sendt afsted af deres partner, siger han.
Svend Aage Madsen råder til at søge læge, når der ændrer sig noget i din krops tilstand. Eksempelvis hvis du pludselig skal op og tisse mange gange om natten.
– Mange mænd kommer til lægen med noget, de ikke ved, hvad de skal sige om, og så bliver de afvist. Og har man først haft en dårlig oplevelse, så er det sværere at komme igen, siger Svend Aage Madsen og tilføjer:
– Det er ikke altid det klogeste at stille åbne spørgsmål. Det er bedre at spørge ind til de konkrete symptomer.