Populære strande forbyder solcreme
Kemikalier i solcreme dræber korallerne. Nu sættes der ind med forbud og bøde.
Vi smører og gnider det ind i huden – for det har vi fået at vide, vi skal, hvis vi skal undgå hudkræft.
Men nu forbyder flere strande solcreme – det kan nemlig ødelægge havets koraller.
Det skriver TV 2.
Solcremen bliver skyllet af i havet, og forskere vurderer, at der her ender mellem 6.000 og 14.000 ton om året. Derfor bliver nogle typer solcreme nu forbudt flere steder.
– Vi ved, at bestemte kemikalier i solcreme gør, at de aldrig kommer tilbage igen, siger marineforsker Craig Downs fra University of Central Florida, der har stået for en undersøgelse af solcreme i havet, til avisen the Guardian.
De stoffer, kemikalier, i cremen, der er ødelæggende er Benzophenone-3 (oxybenzone) og Ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate).
Ifølge TV 2 er de billige at producere og fungerer som UV-filter. Desværrer ændrer de også korallernes DNA og gør dem følsomme over for stigninger i temperaturen. Det er netop temperaturstigninger, som kan koste korallerne livet.
En dråbe i havet
Kemikalierne er så skadelige, at en enkelt dråbe i 6,5 OL-swimmingpools er nok.
Der findes alternativer, de er dog en smule dyrere. De vil ikke blive forbundt. Og den ekstra pris er det værd, mener dykkerinstruktør Henrik Rudolf, der ejer Diving Adventures Thailand i Phuket.
– Lad os nu bruge den femmer ekstra på solcreme, som ikke ødelægger korallerne. Vi har jo råd til det, siger han.
I galleriet over artiklen kan du se eksempler på nogle af de steder, der bliver sat aktivt ind i kampen mod de skadelige cremer.
Du kan se mere om symptomer på hudkræft HER.