Polterabend kan ende i erstatnings-sag
Sommeren er højsæson for bryllupper, og med bryllup kommer polterabender. Erstatningsgruppen advarer nu, fordi festlighederne kan ende med erstatningskrav
I 2012 blev en mandlig polterabenddeltager dømt ansvarlig med et deraf følgende erstatningskrav på knap 200.000 kroner for at have ramt en kvinde med en golfbold. Det var første gang, manden spillede golf og han havde ikke modtaget instruktion forinden. Både byretten og landsretten holdt dog fast i, at manden burde have indset, at der, ved at slå så hårdt til golfkuglen, kunne være en risiko for at ramme andre personer.
Ved det pågældende slag skulle manden have slået kuglen 45 meter ud til hullet, men han ramte i stedet en kvinde, der sad på en terrasse 80 meter væk ved golfstedets hovedindgang. Det var en af Erstatningsgruppens advokater, der førte sagen på vegne af kvinden.
– Dommen er et udtryk for, at man skal tænke sig om og at man kan blive ansvarlig, hvis man handler væsentligt udenfor rammerne af det, der er sædvanligt og forventeligt. Det er her ingen undskyldning, at man deltager i en polterabend, hvor tingene er lidt mere løsslupne, og man måske har fået et par øl, siger advokat Berit Møller Lenschow.
I den nævnte dom var det en polterabenddeltager, der gjorde skade på en person ”udenfor festen”. Der findes dog også eksempler på, at det er arrangøren, der er blevet ansvarlig for, at hovedpersonen, det vil sige gommen eller bruden, er kommet til skade under begivenhederne.
Hvem har ansvaret?
Ofte planlægges polterabendarrangementer af vennerne og familien til gommen eller bruden, og hvis man giver sig i kast med at planlægge en polterabend, bør man derfor overveje, om der er ”fareelementer” i arrangementet, og om man eventuelt skal få en professionel med den relevante erfaring til at stå med den del af ansvaret. Vælger man selv at stå for arrangementet, risikerer man nemlig at blive ansvarlig, hvis nogen kommer til skade på grund af for eksempel dårlig planlægning eller manglende/utilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger.
Hvis man overlader ansvaret til en professionel udbyder, bør man undersøge, om udbyderen af aktiviteten er forsikret. Mange udbydere skriver, at deltagelse er ”på eget ansvar”, og derved kan de ikke gøres ansvarlige for hændelige ulykker.
– Anderledes forholder det sig, hvis firmaet har udvist uagtsomhed i forbindelse med aktiviteten, og derved bliver skyld i en ulykke. I så fald kan der som udgangspunkt rettes et erstatningskrav imod firmaet, forklarer Berit Møller Lenschow fra Erstatningsgruppen, der er en del af ADVODAN og fortsætter:
– Ét er, at man kan komme til at forvolde skade på andre under en polterabend, noget andet er, at man selv kan komme til skade. Inden man giver sig i kast med actionprægede aktiviteter, er det fornuftigt at undersøge, hvordan man er dækket, hvis uheldet er ude. Mange går ud fra, at den almindelige ulykkesforsikring dækker, men det er ikke altid tilfældet, for ofte dækker ulykkesforsikringen ikke såkaldte ”farlige sportsgrene”.
Gode råd til dig, der planlægger polterabend
Advokat Berit Møller Lenschow har disse tre råd, inden du deltager i en polterabend:
• Tjek om din egen personlige ulykkesforsikring dækker de planlagte aktiviteter
• Tjek om udbydere af eventuelle aktiviteter er forsikret
• Overvej om polterabendarrangementet kunne være ligeså festligt uden risikobetonede aktiviteter