Politisk aftale om oliestop i Nordsøen

Statskassen går glip af 13 milliarder kroner, så Danmark kan stoppe olieindvinding i 2050.

Et flertal i Folketinget er enige om at stoppe for det danske olie- og gaseventyr i Nordsøen i 2050. Aftalen blev præsenteret i Klimaministeriet torsdag aften af klimaminister Dan Jørgensen (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Offentliggjort Sidst opdateret

Danmark skal ikke sætte gang i en ny oliejagt i Nordsøen. Tværtimod skal Danmarks olieindvinding stoppe i 2050. Det har et flertal i Folketinget aftalt torsdag aften.

Partierne bag Nordsøaftalen er konkret blevet enige om at droppe den 8. udbudsrunde, som ville have fortsat olieindvindingen frem til midten af 2050’erne. Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen (S).

– Det vil give genlyd ude i verden, at vi træffer denne beslutning. Den flugter med vores beslutning om at være fossilfri i 2050, siger Dan Jørgensen.

Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor politikerne arbejder på at træffe flere store beslutninger, der skal gøre Danmark til et foregangsland på klimaområdet.

Aftalen kommer dog også i kølvandet på, at det franske olieselskab Total har trukket sin ansøgning til udbuddet tilbage. Total er den største spiller i den danske del af Nordsøen, og selskabets beslutning er blevet udlagt som tegn på, at olieeventyret i forvejen lakkede mod enden.

Milliarder i statskassen

Olieindvindingen har siden 1972 sikret mange milliarder kroner til statskassen. Prisen for at stoppe indvindingen af olie og gas bliver 13 milliarder kroner i tabte indtægter for staten.

Samtidig vil tusinder af ansatte i olieindustrien på sigt skulle finde nyt arbejde. Til det formål afsætter partierne 90 millioner kroner til blandt andet omskoling.

– Vi sikre, at der nu er klare vilkår for industrien frem til 2050. Det er godt for dem, der har ansættelse i branchen. Derudover laver indsats for at skabe nye job og omskole de mennesker, der ikke længere skal arbejde i branchen, siger Dan Jørgensen.

Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening betegner aftalen som en “stor sejr” for klimabevægelsen.

– Vi står midt i en klimakrise, hvor vi over de næste årtier skal levere store reduktioner af vores klimagasudledning. Så giver det selvfølgelig ingen mening, hvis vi låser os fast på fortsat at hive klimaskadelige fossile brændsler op af Nordsøen, siger Maria Reumert Gjerding i en skriftlig kommentar.

Tidligere slutdato

Danmarks Naturfredningsforening havde dog gerne set en tidligere slutdato for olieeventyret.

– Danmark har påtaget sig rollen som et grønt foregangsland, hvor vi har en vigtig opgave i at vise resten af verden, at det godt kan lade sig gøre at udfase brugen af kul, gas og olie. Den her aftale er en sejr for hele klimabevægelsen. Nu bliver opgaven, at presse på for en tidligere slutdato for olien, siger Maria Reumert Gjerding.

Dan Jørgensen afviser kritikken. Han mener, at beslutningen er markant, selvom der dermed er 30 år til, at Danmark afslutter indvindingen af olie og naturgas.

– Der er ikke nogen andre lande i verden med en betydelig olieproduktion, der har valgt at sætte en slutdato i 2050.

– Hvis vi stoppede i 2030 eller 2040, så skulle vi betale erstatning til de virksomheder, der har investeret i anlæg og udstyr. Så udover tabte indtægter til statskassen ville vi stå over for en utrolig dyr erstatning. En olieboreplatform koster mellem én og ti milliarder kroner, og der er omkring 50 platforme derude, siger Dan Jørgensen.

Stop for Nordsøolie

Her er hovedpunkterne i aftalen om at droppe den 8. udbudsrunde i Nordsøen:

* Der sættes en slutdato for indvinding af olie i 2050. Dermed vil Danmarks olieeventyr være slut knap 80 år efter starten i 1972.

* Den 8. udbudsrunde og alle fremtidige udbudsrunder aflyses, hvilket betyder, at virksomheder ikke længere kan få tilladelse til oliejagt i Nordsøen.

* Beslutningen vil især koste arbejdspladser i Esbjerg og omegn. Der iværksættes derfor et “lokalt forankret initiativ”, der skal “understøtte udvikling og beskæftigelse i Esbjerg og omegn”.

* For yderligere at styrke klimaindsatsen afsættes der midler til at støtte undersøgelse og forberedelse af muligheden for lagring af CO2 i udtjente olie- og gasfelter.

* Det forventes desuden, at beslutningen vil betyde, at der indvindes 9 til 15 procent mindre fossilt brændsel i Danmark.

* Beslutningen vil dog have begrænset effekt på Danmarks mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, fordi beslutningen først slår igennem på længere sigt, siger Dan Jørgensen.

* Beslutningen vil tilgengæld have stor betydning for målet om, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050, siger klimaministeren.

* Beslutningen betyder, at staten går glip af 13 milliarder kroner i indtægter fra olien.

* Flere af partierne bag aftalen kalder den “historisk”, fordi Danmark er den største olieproducent i EU (Norge er ikke med i EU).

Kilder: Klimaministeriet.

Powered by Labrador CMS