Politikere vil smække kassen i for Syrien-krigere
Det er fuldstændig utilstedeligt, at danskere kan drage i hellig krig i Syrien og samtidig modtage penge fra det offentlige.
Det siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i forbindelse med den aktuelle sag, hvor 22 danske Syrien-krigere har modtaget sociale ydelser for samlet 378.000 kroner, mens de har kæmpet i Syrien.
»Det er fuldstændig uacceptabelt. Man skal ikke drage i hellig krig på offentlige midler. Det vil vi simpelthen ikke finde os i. Derfor skal det her håndteres hurtigt, ordentligt og håndfast,« siger Henrik Dam Kristensen til Berlingske Nyhedsbureau.
Han fortæller, at når eksempelvis Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser Beskæftigelsesministeriet om, at en kontanthjælpsmodtager er draget til Syrien, så deler ministeriet straks sin viden med relevante myndigheder.
»Vi tager med det samme kontakt til den pågældendes a-kasse eller kommune og sikrer, at der bliver fulgt op på det,« siger Henrik Dam Kristensen og uddyber:
»Så er det a-kasserne og kommunerne, som meget hurtigt skal træde i karakter. De skal selvfølgelig som minimum kræve pengene tilbage, og er der grundlag for en politianmeldelse, så skal de bare gøre det med det samme, fordi der er ingen grund til at holde bare noget, der ligner hånden, over nogen, der tager i hellig krig.«
I de 22 tilfælde, som den aktuelle sag handler om, kræver myndighederne, at Syrien-krigerne betaler alle de penge, de modtog, mens de var i Syrien, retur. Det handler især om, at de danske krigere ikke har opfyldt deres forpligtelse til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, mens de har været i Syrien.
Derudover er der yderligere ti sager, oplyser Beskæftigelsesministeriet. De fire er endnu ikke afgjort, mens der i de sidste seks ikke er grundlag for at kræve tilbagebetaling.
Helle Linnet, der er formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark, mener, sagen på mange måder viser, at den styrkede indsats over for ledige bærer frugt.
»Vi laver en væsentligt mere intensiveret indsats over for de ledige, og det gør, tror jeg, at de er blevet opdaget,« siger hun og understreger, at hun ikke kender de enkelte sager.
Socialchefernes formand pointerer samtidig, at man som kontanthjælpsmodtager som udgangspunkt skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
»Det kan man jo ikke gøre, hvis man samtidig er taget ud som Syrien-kriger,« siger Helle Linnet.
Selv om Henrik Dam Kristensen i kraftige vendinger tager afstand fra Syrien-krigernes ageren, mener de borgerlige ikke, at sidste ord er sagt i sagen.
»Jeg vil bede ministeren redegøre for, hvad der er sket i de her sager, og hvorfor det er sket. Derudover vil jeg høre, hvad han vil gøre for at sikre, at det her ikke sker fremadrettet,« siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V), og uddyber:
»Der er tale om socialt bedrageri på den værst tænkelige måde. Vi ønsker på ingen måde, at mennesker, der deltager som Syrien-krigere, kan få udbetalt hverken kontanthjælp eller dagpenge.«
Mai Mercado (K), de Konservatives politiske ordfører, kalder det »fuldstændig vanvittigt«, at Syrien-krigere overhovedet kan få penge fra det offentlige.
»På den ene side tager de ned og kæmper imod danske værdier og alt, hvad Danmark står for, og på den anden side får de oven i købet penge for det. Det viser, at Danmark har spillet fuldstændig fallit.«