Politiet sikrede ingen beviser i hackersag
Politiet har ikke samlet beviser i sagen om hackerangrebet mod CSC. Det har firmaet selv, skriver Politiken.
Hverken politiets efterforskere eller forsvarets it-specialister har haft adgang til gerningsstedet i danmarkshistoriens største hackersag.
Men den kendsgerning har myndighederne forsøgt at holde hemmelig, skriver Politiken.
Ifølge avisens oplysninger har Københavns Politi, Rigspolitiet, PET eller Center for Cybersikkerhed ikke på noget tidspunkt haft fysisk adgang til de it-systemer, som blev hacket gennem fem måneder.
I stedet har myndighederne baseret de tekniske undersøgelser og den strafferetlige efterforskning på oplysninger leveret af CSC og et svensk sikkerhedsfirma, som CSC har betalt for at lave en skadesrapport.
En af landets førende it-sikkerhedseksperter er meget overrasket over oplysningerne, da det er “helt almindelig praksis” i hackersager, at undersøgerne får adgang til it-systemerne for selv at sikre bevismaterialet.
Det er sammenligneligt med, at politiet skal have adgang til gerningsstedet i en mordsag for at samle dna og andre spor, siger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS til Politiken:
– Hvis man har den angrebne part til at undersøge sig selv, så kan den part undlade at udlevere detaljer og vigtige oplysninger af frygt for at fremstå som en, der har negligeret sikkerheden.
CSC, der er statens største it-leverandør, opdagede aldrig det fem måneder lange angreb og kritiseres for at have svigtet sikkerheden. Rigspolitiet, der også er CSC-kunde, overvejer stadig, om der skal rejses en politisag mod it-leverandøren.
Peter Kruse vurderer, at den manglende efterforskning i CSC’s systemer rejser tvivl om bevismaterialet i den aktuelle straffesag og i et eventuelt juridisk efterspil mellem myndighederne og CSC om brud på loven eller indgåede kontrakter.
Center for Cybersikkerhed vil ikke kommentere Politikens afsløring af den manglende adgang til CSC, da det er en oplysning i en “klassificeret rapport”.
I hackersagen er den svenske internetaktivist og hackerdømte Gottfrid Svartholm Warg sammen med danske JKT tiltalt for at have hacket blandt andet CPR-registret og flere politiregistre, som blev opbevaret på et dataanlæg hos virksomheden CSC i Valby.
Straffesagen behandles i øjeblikket i Retten på Frederiksberg.
/ritzau/