Politiet oversvømmes af ulovlige våben

Allerede på første dag i frit-lejde aktionen for aflevering af våben, kan politiet notere sig gode resultater. Ét sted har man måttet 'tilpasse ressourcerne'.

Offentliggjort Sidst opdateret

Som Newsbreak.dk 31. maj kunne fortælle, er der i hele juni måned mulighed for at aflevere sine ulovlige våben – såkaldt frit lejde. I fald, man skulle have et sådant liggende.

Det lader til, her to dage inde i juni, at der er en del våben i omløb. Men også, at mange har valgt at benytte sig af muligheden for – anonymt – at komme af de farlige genstande.

På Bornholm har borgerne været endog særdeles flittige med at aflevere; allerede første dag blev der afleveret 40 våben – primært rifler og geværer – og 100 patroner af forskellig slags.

Det har gjort, at politikredsen har været nødt til at sætte ekstra mandskab på for at være klar til at modtage borgere og våben.

– Men det skal ikke afholde folk fra at komme. Hellere i dag end i morgen, siger Jan Egelund, vicepolitiinspektør hos Bornh0lms Politi, til Newsbreak.dk.

26 i ét hug

Fredag lige over middag er status, at der er afleveret geværer, rifler, en revolver, nødblus og en ‘meget’ ammunition.

– Vi har fået 40 rifler og geværer – de 26 kom i én levering, siger Jan Egelund, der ikke vil gå i detaljer.

– Det er jo anonymt, som han siger.

Bajonet. Foto: Bornholms Politi.
Bajonet. Foto: Bornholms Politi.

Derudover er der også indleveret seks knive og bajonetter.

Indtil videre bliver våbnene opbevaret på betryggende vis.

– Der er faste procedure for sådanne ting. De er bag lås, slå og alarm, siger Jan Egelund.

Hvad sker der så?

Hvad der herefter sker med våbnene er forskelligt fra våben til våben.

Først og fremmest sørger man for at afmelde eventuelle våben, der på den eller anden måde står i våbenregistret.

Hvis der er mistanke om, at et våben har været brugt til noget kriminelt, skal det et andet sted hen.

– Så sender vi det til Kriminalteknisk Center – våben- og sporafsnittet, fortæller Jan Egelund, der uddyber med, at det så her bliver undersøgt på behørig vis.

Har våbnet en anden patina, sker der noget helt tredje.

– Kan det have historisk værdi kontaktes måske et museum, siger Jan Egelund.

Og netop en sådan genstand er måske på vej ind på politistationen i Rønne.

– Jeg har hørt, kun hørt, at der måske er en af-armeret håndgranat på vej. Den skulle have været med i slaget ved Haderslev i Anden Verdenskrig, siger Jan Egelund, der glæder sig over, at man også på denne måde måske kan være med til at bidrage til historien.

Der er også nogle af de afleverede, for eksempel ammunition, der kan destrueres lokalt på Bornholm.

– Resten sendes videre til destruering. Der er helt faste procedurer. Det bliver behandlet som for eksempel ved en kostersag, fortæller Jan Egelund.

Vicepolitiinspektøren gør det klart, at der er mest mandskab på stationen mellem 9 og 14, men det altså ikke skal afholde folk på andre tidspunkter.

– Det vigtigste er, at et våben væk fra det offentlige rum gør risikoen for en alvorlig hændelse mindre, som han udtrykker det.

Det betyder også, at Bornholms Politi er klar til at rykke, hvis det bliver nødvendigt.

– Ligger man ind med sprængstoffer eller lignende, kommer vi gerne med det nødvendige mandskab og henter det. Og det er selvfølgelig stadig fuldstændigt anonymt, siger Jan Egelund.

Også travlhed på Sjælland

Også hos Midt- og Vestsjællands Politi har man haft travl på første dag i denne frit lejde-aktion: Fra klokken 07.20, hvor den første borger henvendte sig, og frem til klokken cirka 21.00, blev der registreret 64 sager om aflevering af effekter på de forskellige ekspeditioner. De afleverede var alt lige fra ammunition, knive, dolke, sabler over luftgeværer til pistoler og håndgranater samt krysantemumbomber. De meste farlige effekter blev straks afhentet af Forsvarets ammunitionsryddere til destruktion, oplyser politikredsen i en pressemeddelelse.

Frit lejde-aktionen sker i forbindelse med, at Folketinget netop har fordoblet minimumsstraffen for besiddelse af ulovlige skydevåben og eksplosivstoffer under særligt skærpende omstændigheder til to års fængsel, oplyser politiet.

 54 skudepisoder sidste år

– Sidste år var der hele 54 skudepisoder med relation til rocker- og bandekonflikter på åben gade. Sådan skal det ikke være i Danmark. Alle skal trygt kunne færdes, hvor de vil, udtaler justitsminister Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse omkring frit lejde-aktionen.

– Frit lejde er ét blandt flere tiltag i bandepakken, som skal dæmme op for de kriminelles adgang til våben. Benytter man ikke den enestående mulighed for at komme af med våbnene under frit lejde-aktionen, kan man i stedet se frem til skærpede straffe både for at besidde ulovlige våben og for at bruge våben i det offentlige rum, fortsætter han.

Frit lejde giver gode resultater

Tilsvarende frit lejde-aktioner i 2009 og 2013 har resulteret i, at tusindvis af ulovlige våben er blevet overdraget til politiet. I 2009 blev der i alt indleveret 9.589 genstande, og i 2013 var udbyttet på 19.426.

– Men vi lægger ikke skjul på, at vi håber på bedre resultat denne gang, siger Jan Egelund.

Disse skal du ikke selv aflevere

Hvis det drejer sig om særligt farlige genstande – for eksempel granater og eksplosiver – bør du ikke transportere det selv.

Kontakt i stedet politiet på telefon 114, så bliver der sørget for afhentning. Det sker fortsat anonymt og straffrit, understreger politiet.

Der opfordres også til at ringe på 114, hvis du er i tvivl om, hvor du kan aflevere, eller hvordan du skal forholde dig.

Frit lejde-aktionen er bestemt af Justitsministeriet som led i ’Bandepakke III – Bander bag tremmer’.

Du kan læse mere om aktionen på Justitsministeriets hjemmeside lige HER.

Powered by Labrador CMS