Politiet opløser demonstrationer med tåregas i Kenya

Politi spredte demonstrationer med tåregas og vandkanoner i flere af Kenyas byer.

Uropoliti i slumkvarteret Kibera i Nairobi, hvor spændigner tager til mellem regering og opposition, som det skete skete i 2007 i forbindelse med et valg, og hvor mange tusinde blev dræbt under ekstrem vold. Foto: Carl De Souza/AFP
Offentliggjort Sidst opdateret

Politi i Kenya brugte mandag tåregas og vandkanoner for at opløse demonstrationer i blandt andet Nairobi og Mobassa, hvor oppositionen er rasende over, at deres leder, Raila Odinga, angiveligt vil blive frataget chancerne for at vinde valget næste år.

Odinga tabte i 2013 valget til Uhuru Kenyatta.

Han hævder nu, at det næste valg ikke bliver retfærdigt med den siddende valgkommission, og han har opfordret sine tilhængere til selv at fjerne den.

Der var mandag rapporter om mindst to dræbte i lokale aviser. Adskillige blev hårdt såret. I Mombassa blev mindst syv demonstranter anholdt.

I Nairobi forsøgte demonstranter at nå frem til valgkommissionen.

Der har været lignede protester andre steder i de seneste uger.

Det næste valg i Kenya, som er Østafrikas største økonomi, finder ikke sted før august 2017, men politikere kæmper allerede for at vinde nye tilhængere i landet, hvor der er stærke spændinger.

I 2007 førte et valg til ekstreme voldelige situationer, og i 2013 klagede oppositionen over valgsvindel.

Mere end 1200 dræbt

Over 1200 mennesker menes at være blevet dræbt under volden efter det omstridte valg i 2007.

Oppositionen, der er samlet i koalitionen CORD (Koalition for Reformer og Demokrati), beskylder politiet for at skyde med skarpt for at stoppe demonstrationerne.

Under sammenstødene mellem politi og demonstranter er der stor fokus på, hvor megen magtanvendelse myndighederne bruger efter sager om politivold mod demonstranter.

– Vi fordømmer denne brutalitet i de stærkeste vendinger, siger en af lederne i oppositionsbevægelsen, Moses Wetangula.

Den kenyanske præsident, Uhuru Kenyatta, har tidligere været indkaldt til høring ved domstolen i Haag i en historisk sag, da det var første gang, at et siddende statsoverhoved stod over for Den Internationale Straffedomstol.

Anklagerne mod ham blev frafaldet af ICC’s dommere i december 2014.

Kenyatta blev sigtet for at være hovedmanden bag en hadsk kampagne, der førte til den omfattende vold efter valget, som gjorde over 600.000 hjemløse.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS