Politiet holder øje med dig: Her er hvad de kigger efter

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Politiet holder ekstra godt med dine dårlige vaner bag rettet i denne uge. Her er, hvad de kigger efter, og hvad du kan gøre.

I takt med at vores mobiltelefon kan mere og mere, bruger vi den naturligvis også mere, men det er bestemt ikke altid lige heldigt.

Uopmærksomhed er nemlig involveret i hver tredje trafikulykke i 2014 og den uopmærksomhed skyldes primært mobiltelefoner.

-Tjekker du en sms i bare fire sekunder med en fart på 80 kilometer i timen, er du uopmærksom på vejens forløb i små 100 meter, forklarer Henrik Glintborg, der er vicepolitichef i færdselsafdelingen i Midt- og Vestjyllands politi, til Ritzau Fokus.

Koster 1.500 kroner i bøde

Derfor har Rådet for Sikker Trafik og politiet i denne uge fokus på netop mobiltelefon og kørsel. Konkret kommer kontrollen til at ske ved, at politiet er tilstede udvalgte steder i 69 kommuner. Bliver man taget her, koster det en bøde på 1.500 kroner, hvis man har mobiltelefonen i hånden eller på anden måde er uopmærksom.

– Vi er også ude med videovognene for at fange folk ude på motorvejene, fortæller Henrik Glitberg.

Kan politiet med deres videooptagelser bevise en risikabel kørsel, hvor du eksempelvis slingre på vejen, fordi du er uopmærksom, kan det let koste et klip i kørekortet.

Danskere mindre tolerante

En ny undersøgelse viser, at danskerne er blevet mindre tolerante over for folk, der taler i mobilen, mens de kører bil. Undersøgelsen, der er lavet af forsikringsselskabet Codan, viser, at knapt 60 procent ville sige fra, hvis chaufføren har fat i mobilen under kørslen eller kører uforsvarligt.

Det glæder seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, Lisbeth Sahl:

– Generelt er det svært for os at sige fra over for andres dårlige kørsel, men det er altså blevet mere socialt acceptabelt, siger hun til Ritzau Fokus.

Hun sammenligner det med at ændre folks holdning til spirituskørsel, der også krævede et langt sejt træk.

Og hendes bedste råd til sikker kørsel handler om dét, du skal gøre, inden du tænder motoren.

– Giv børnene noget at underholde sig med, skru låget af vandflasken, inden du kører, sørg for at GPS’en er indstillet i forvejen. Moralen er, at man skal forberede sig, inden man kører – ligesom at du stiller spejlene og førersædet, inden du sætter i gang.

Vores farlige uvaner i trafikken

Drikker og spiser: 62 procent

Betjener GPS: 31 procent

Finder ting frem/ roder efter ting: 27 procent

Tjekker sms og mails på mobilen: 22 Procent

Benytter håndholdt mobil: 18 procent

Skriver på håndholdt mobil: 14 procent

Tallene er baseret på svar fra 4302 bilejere.

Du kan se, om din kommune er tilmeldt kampagnen, og dermed øget kontrol, på sikkertrafik.dk. Her kan du finde flere gode til, hvordan du kører mere fokuseret og sikkert i trafikken.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik & Forsikring og Pension.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS