Politiet gemmer fingeraftryk i strid med rettigheder

©PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI/MARC SALVET – CAHORS LE 08/10/2009 SERVICE DE POLICE TECHNIQUE ET SCIENTIFIQUE COMMISSARIAT DE CAHORS IDENTITE JUDICIERE RELEVE D EMPREINTES DIGITALES SCANNER FICHIER NATIONAL
Offentliggjort Sidst opdateret

Rigspolitiet har i seks år gemt på fingeraftryk, selvom opbevaringen er i strid med mennekserettighederne

For seks år siden dumpede Den Europæiske Menneskerettighedskontrol den måde, man i Danmark opbevarer fingeraftryk på, men ikke et eneste fingeraftryk er blevet fjernet endnu, skriver dr.dk.

Rigspolitiet burde have slettet de registrerede fingeraftryk fra sigtede personer, men man mangler en bekendtgørelse fra Justitsministeriet, der er nødvendig for, at man kan komme i gang med at slette aftrykkene fra sigtede, der ikke er blevet dømt.

Det er forrykt, at sigtede personers fingeraftryk dermed fortsat kan blive gemt i mere end ti år, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

»Der er tale om fingeraftryk på personer, som nok har været mistænkt eller involveret i en sag på den ene eller anden måde, men som altså er uskyldige, og det er deres grundlæggende frihedsrettigheder, man krænker, hvis man registrerer fingeraftrykkene uberettiget. Det hører ikke hjemme i et demokrati,« siger Pernille Skipper til dr.dk.

Situationen betyder, at Rigspolitiet stadig først sletter oplysninger i Det Centrale Fingeraftryksregister, når de pågældende personer er fyldt 80 år – eller to år efter deres død.

Menneskerettighedsdommen fra 2008 forbød den praksis, og i 2010 ændrede man loven om Det Centrale DNA-register. Samtidig vurderede Justitsministeriet, at man også skulle ændre praksis for opbevaring af fingeraftryk, men siden er der ikke sket noget.

Justitsministeriet oplyser i en skriftlig kommentar til dr.dk, at man i april 2013 sendte en bekendtgørelse i høring:

»Det har efterfølgende vist sig, at navnlig fastsættelse af regler om sletning af allerede optagne fingeraftryk har rejst nogle problemstillinger af persondataretlig og teknisk karakter, som det har været nødvendigt at afdække, herunder sammen med Datatilsynet og Rigspolitiet.«

Ministeriet forventer ifølge dr.dk at sende en revideret bekendtgørelse i høring snart.

Powered by Labrador CMS