Politiet advarer: Børn bryder loven
Syd- og Sønderjyllands Politi advarer mod en stigning i importen af ulovlige våben med børn som modtagere.
I 2019 har alene Syd- og Sønderjyllands Politi indtil videre registreret 30 anmeldelser om import af ulovlige våben, hvor mindreårige er registreret som modtagere.
Senest en kun 10-årig dreng, der havde bestilt en pakke med tre ulovlige butterflyknive. De blev stoppet i Københavns Lufthavn.
Det voldsomme antal sager får nu politiet til at gå ud at advare om den farlige tendens.
Sagerne i 2019 har indtil videre drejet sig om – og hold nu vejret – halsknive, skjulbare knive, springknive, butterflyknive, en totenschlæger, peberspray, knojern og en slangebøsse.
Det bekymrer vicepolitiinspektør Chrsitian Østergaard:
– Vi har i forvejen været meget opmærksomme på, at man med få museklik kan købe ulovlige våben på nettet. Men det er nyt for os, at børn også er blandt køberne. Og vi mener, at sagerne sender et alvorligt signal om, at forældrene skal være mere opmærksomme på, hvad deres børn foretager sig på nettet, understreger vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.
Han peger på, at børnene ofte kender våbnene fra diverse computerspil.
Og typisk ved de slet ikke, at våbnene er ulovlige, er Christian Østergaards vurdering:
Ulovligt på offentlige steder
Nu er det ifølge knivloven tilladt at bære nogle knive og blankvåben på offentligt tilgængelige stedet, såfremt det sker som led i “erhvervsudøvelse eller til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller har et andet lignende anerkendelsesværdigt formål“, skriver politiet på sin hjemmeside.
Generelt gælder det, at det kræver en helt særlig tilladelse at bære skarpe eller spidse våben, hvis klinge overstiger 12 centimeter.
I nogle situationer er ganske tilladte knive dog ikke nødvendigvis lovlige at medbringe. I udgangspunktet er det nemlig – bortset de ovennævnte formål – ikke lovligt at medbringe knive og blankvåben på offentlige steder – overhovedet.
Særskilt lov
Selve knivloven blev en særskilt lov i april 2016, hvor den er tilføjet våbenloven. Lavinen begyndte dog at rulle allerede i maj 2014, da en forretning på Fyn blev dømt skyldig i at have begået brud på våbenlovgivningen.
Knive til salg i butikken var betegnet som tohåndsbetjente, men det blev ved selvsyn konstateret, at det rent fysisk var muligt at folde dem ud ved kun at bruge en enkelt hånd, og så klappede fælden.
Dommen dannede præcedens i en sådan grad, at Justitsministeriet i 2015 bad Rigspolitiet og Rigsadvokaten om at haste-udarbejde en fælles indstilling til Justitsministeriet om, hvordan forbuddet mod enhåndsbetjente foldeknive kunne præciseres.
Nu lægger det altså fast, at en række knive er forbudt. Nogle defineres ved længde. (Se også galleriet).
“Ifølge retspraksis måles et skarpt våbens klingelængde fra skæftet, således at man medregner et eventuelt krummende, uslebet stykke af bladet til klinge, idet et sådant stykke ved knivens anvendelse som stikvåben fungerer som en del af klingen“, lyder formuleringen.
Den ulovlige import bliver opdaget i forbindelse med kontrol af post og pakker i lufthavnen. Chr. Østergård peger på, at de mindreårige ofte kender våbnene fra computerspil.
– Vores umiddelbare vurdering er, at de mindreårige slet ikke er klar over, at det er ulovligt at være i besiddelse af de ulovlige våben, fremhæver vicepolitiinspektøren, der samtidig vurderer, at de mindreårige ikke køber knive m.m. for at bruge dem i det offentlige rum, men fordi de ser flotte ud – lige som på computerskærmen.
Er den unge over 15 år, vanker der typisk en bøde på 3.000 kroner for besiddelse af ulovlige våben. Og er der tale om skærpende omstændigheder – fx gentagelsestilfælde – kan der også blive tale om fængselsstraf. Hertil kommer en plet på straffeattesten, der fx kan påvirke muligheden for at få et fritidsjob eller en praktikplads i en virksomhed.
Sager om mindreåriges ulovlige import af våben bliver screenet i Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, som også håndterer sager, der skal behandles i Ungdomskriminalitetsnævnet.
Sagerne om ulovlig import af våben havner dog typisk ikke på nævnets bord, da nævnet behandler sager om personfarlig og grovere kriminalitet.
Mediernes kontaktperson er vicepolitiinspektør Chr. Østergård. Kommunikationsenheden, telefon 56 42 25 04, kan formidle kontakt.
– Vores umiddelbare vurdering er, at de mindreårige slet ikke er klar over, at det er ulovligt at være i besiddelse af de ulovlige våben, fremhæver vicepolitiinspektøren, der samtidig vurderer, at de mindreårige ikke køber knive m.m. for at bruge dem i det offentlige rum, men fordi de ser flotte ud – lige som på computerskærmen.