Politi leverede våben tilbage til mistænkt for lufthavnsdrab

Lokalt politi leverede et håndvåben tilbage til Esteban Santiago i sidste måned efter en mentalundersøgelse.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fem personer blev dræbt og seks såret, da den tidligere soldat og Irak-veteran trak et våben ud af sin bagage og begyndte at skyde mod en menneskemængde ved et af lufthavnens bagagebånd.

Manden er sigtet for at have udført en voldelig handling, for at anvende et skydevåben og for drab med et skydevåben.

Efter at have affyret adskillige skud smed Esteban Santiago angiveligt våbnet fra sig.

Derefter blev han anholdt, uden at politi eller andre affyrede skud mod ham.

Planlagt angreb

Esteban Santiago, der i august sidste år blev fritaget for aktiv militærtjeneste ved Nationalgarden i Alaska, har under politiets afhøringer fortalt efterforskere, at han havde planlagt angrebet og købt en enkeltbillet til lufthavnen Fort Lauderdale-Hollywood.

Myndighederne ved ikke, hvorfor han valgte netop det sted som mål for angrebet, skriver AP. Motivet er også ukendt.

Omkring 175 personer er blevet udspurgt i forbindelse med den blodige hændelse, oplyste politiet i Florida tidligere lørdag på et pressemøde.

26-årige Esteban Santiago har tidligere vist tegn på psykiske lidelser, og efterforskere er i øjeblikket i færd med at undersøge, om det har spillet en rolle i masseskyderiet i Florida.

Martin Ritzman, der står i spidsen for det føderale politi, FBI, i Anchorage, siger, at Esteban Santiago i november ankom til kontoret og fortalte, at hans hjerne blev kontrolleret af en amerikansk efterretningstjeneste.

Herefter blev han sendt videre til det lokale politi, der gennemførte en mentalundersøgelse af Santiago.

– Santiago havde terroristiske tanker og troede, at han blev påvirket af Isis (den militante bevægelse Islamisk Stat, red.), siger politichef i Anchorage Christopher Tolley på et pressemøde lørdag.

Fik våben tilbage i december

Håndvåbnet, der blev konfiskeret i forbindelse med undersøgelsen, blev i sidste måned leveret tilbage til Esteban Santiago tidligt i sidste måned, oplyser politichefen.

Han understreger ved samme lejlighed, at det endnu er uvist, om det var samme våben, der blev brugt under fredagens skyderi i Florida.

Ikke psykisk syg

Myndighederne oplyser, at våbnet blev leveret tilbage til Esteban Santiago, fordi han ikke blev diagnosticeret som mentalt syg.

– Så vidt jeg ved, er dette ikke en person, som burde have fået et forbud (mod at bære våben, red.) baseret på den viden, de havde, siger den føderale statsadvokat Karen Loeffler på et pressemøde lørdag.

Efterforskere i sagen har endnu ikke udelukket, at terrorisme kan være motivet bag skyderiet i Florida.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS