Politi advarer: Vi skruer bissen på
Fyns Politi har modtaget en stigning af særligt en type anmeldelse.
Det er ikke ligefrem, fordi vejret disse dage lokker menneskemængder udenfor, alligevel så har Fyns Politi haft problemer med store grupper af mennesker, der befinder sig udendørs.
De store grupper hører nemlig højt musik, og politiet oplever en stigning af anmeldelser på det område, skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.
Politiet anbefaler, at man skruer ned, for ellers skruer de bissen på.
Larmen generer
For tiden gælder reglen om at beværtninger skal være lukket ved midnat.
Det har ifølge Fyns Politi fået mange til at flytte festen hjem i privaten, sommerhuset eller i en nærtliggende park.
Den idé har vist sig at få konsekvenser for de mange mennesker, der for tiden tilbringer tiden hjemme. For de oplever en del musikalske gener.
I hvert fald har Fyns Politi oplevet flere henvendelser fra personer, der er generet af larmen.
– Vi har i den seneste tid oplevet en voldsom stigning i anmeldelser om musik til ulempe. En stor del af anmeldelserne kommer fra private arrangementer, hvor naboer eller andre beboere føler sig generet af larm og støj. Vi henstiller derfor kraftigt til, at man udviser hensyn, når man sætter gang i festen. Det er ærgerligt at få os på besøg, når man holder fest, siger Vicepolitiinspektør Sten Sørensen.
Eksplosiv stigning
Fyns politi har den seneste tid oplevet en markant stigning af henvendelser.
Faktisk har Fyns Politi modtaget 357 anmeldelser om musik til ulempe i perioden fra den 1. juni til den 6. juli.
– Det vi ser i øjeblikket er voldsomt. Næsten 200 af de 357 anmeldelser om musik til ulempe vedrører private fester. De resterende er fra grønne områder og på gaden. At vi får så mange anmeldelser er formentligt en naturlig konsekvens af, at flere er hjemme og at bylivet lukker tidligt. Vi kan godt forstå de unge mennesker, men den voldsomme stigning i anmeldelser gør, at vi er nød til at handle på det, siger han.
Til sammenligning modtog Fyns Politi kun 189 anmeldelser om musik til ulempe i perioden fra den 1. juni til den 6. juli i 2019.
Forbyde musik
Politiet understreger, at de helst undgår at skride ind i fester, men at det kan blive en nødvendighed.
Skulle det komme så vidt, har politiet autoritet til forbyde benyttelsen af højtalere og musikanlæg, hvis de er til gene for omkringboende eller forbipasserende.
– Reglerne er nu engang som de er, og de er lavet for at tage hensyn til flest muligt. Hvis der ikke bliver taget de nødvendige hensyn, kan politiet skride ind – og det har vi altså tænkt os at gøre nu, siger han og fortsætter:
– Vi vil allerhelst klare det med dialog, men vi er der nu, hvor vi kommer til at give flere bøder – og det kan jo nemt ødelægge den gode stemning. Derfor ser vi helst, at folk selv indser, at deres musiksmag måske ikke skal deles med hele nabolaget.
Det kan også ende med, at din højtaler eller lignende bliver konfiskeret, ligesom at bødeblokken også kan komme på tale, hvis ikke reglerne overholdes.
Aftal festen
Der er dog gode muligheder for at afholde sin fest med musik uden, at den skal blive ødelagt af politiet.
For skal du holde en fest udendørs, så giv dine naboer besked. Det kan være med til at gøre det hele nemmere.
Generelt opfordres der fra politiets side til at indgå dialog, hvad end man er del af festen, eller om man er en, der er generet af larmen.
– Vi forslår at begge parter – både dem der synes de hører dejlig dansemusik, og dem der synes de udsættes for urimelig støj – skal gå i dialog med hinanden, og gerne inden festen starter. Måske kan man blive enige om et tidspunkt, hvor der skrues ned. Hvis man kender et tidspunkt for, hvornår musikken stopper, bliver ens tolerance måske også lidt højere.
– Man skal også huske på, at særligt de unge lige nu fejrer nogle af livets store begivenheder, og det skal der også være plads til – inden for rimelighedens grænser naturligvis, siger vicepolitiinspektøren.