Plade-samler Ole har sin juvel hængende i glas og ramme

Samlingen er på 10.000 udgivelser, og nogle er noget mere værd end andre.

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er penge i plader. Det overrasker nok de færreste, at gamle LP-udgivelser kan vise sig at være vildt dyre, men vidste du, at der også er gode penge at hente på plader udgivet af danske kunstnere?

DBA Guide har talt med Ole Holst fra Søborg, der med en samling på over 10.000 vinyler stadig samler, og han fortæller, at han eksempelvis er mere end almindeligt interesseret i pladen ’Facing Morning’ fra den danske gruppe Fleur De Lis.

Pladen er fra 1972, og ifølge Ole Holst kan man ikke købe sig til den for under 10.000 kroner. Ole ejer selv en plade, der er så dyr, at han har rammet den ind. Det er ‘Hottest Hits’ fra The Beatles, der er noget mere værd, end det, den kostede, da den udkom i sin tid.

Selvsamme plade fra The Beatles er en af de plader, vinylekspert Simon Busk forestiller sig liggende hos mere end én dansker, uden at ejeren selv ved, hvad pladen faktisk er værd. Du kan i galleriet læse mere om pladen og tre andre plader, der ifølge Simon Busk sagtens kan gemme sig hos danskere.

Flere plader kan være penge værd

Ole Holst fortæller DBA Guide, at listen over plader, han er på jagt efter, ikke ligefrem bliver mindre, som tiden går.

– Der kommer flere på listen, end jeg lige får krydset af, siger Ole, der også erkender, at han da godt gad at have fat i den første plade med det danske band Delta Bluues Band. En plade, der er opnåelig i pris, men som er svær at skaffe, siger Ole til DBA Guide.

Hvis man har en stak plader liggende fra dengang, man selv eller forældrene var unge, kan man også undersøge, om der er tale om førsteudgivelser.

– Plader fra slutningen af 60’erne og begyndelsen af 70’erne koster i første tryk på den anden side af 1.500-2.000 kroner, hvis vi snakker LP’er, siger Ole til DBA Guide.

Simon Busk har tidligere fortalt til DBA Guide, at det ikke kun er plader fra LP’ens storhedstid, der kan være gode penge værd i dag.

– Vinyler fra perioden 1992-1997 kan være ret sjældne i dag, fordi de kun er udgivet i Europa. Det gælder for eksempel for flere af Neil Youngs udgivelser. De findes kun i Europæiske presninger, og måske er de også presset i Sydkorea og Brasilien, men de to sidste tæller ikke rigtig, for de presninger har ikke samme kvalitetsniveau som de europæiske, sagde Simon Busk tidligere til DBA Guide.

Powered by Labrador CMS