Pizza med stegt flæsk og persillesovs
Nu skal danskerne for alvor til at spise stegt flæsk, efter retten i dag blev kåret som Danmarks nationalret.
I den anledning har gourmetpizzakæden gorm’s udviklet et bud på Danmarks nationalret. En pizza med stegt flæsk og persillesovs, kartoffel, confiteret svinebryst og persillemascarpone er nu på menuen.
Hos gourmetpizzakæden gorm’s pizza synes man ikke, at stegt flæsk med persillesovs i sin originale form repræsenterer det danske køkken anno 2014. Derfor har gorm’s nu lavet sin egen fortolkning af nationalretten i form af en stegt flæsk med persillesovs-pizza. En ’nationalretskombi’ kan man vel passende kalde den københavnske pizzaiolo Gorm Wiswehs gastronomiske bidrag til diskussionen og kåringen af Danmarks nationalret.
– Vi bakker op om projektet om at finde en nationalret, fordi det giver anledning til at diskutere danske råvarer og dansk smag. I dag har vi fået en nationalret, der repræsenterer det gamle, traditionelle danske køkken, men vi mener også, at det er karakteristisk for den danske madmentalitet anno 2014 at fortolke retten over på en af de største aftensmadsfavoritter i dagens Danmark, nemlig pizzaen, siger Gorm Wisweh, medejer af gorm’s pizza, og som er kendt for at udfordre forestillingen om, hvad man kan putte på en pizza.
Store dele af danskernes aftensmåltider er i dag inspireret af det amerikanske, asiatiske og sydeuropæiske køkken, og pizzaen er den mest populære take away-spise.
– Det er kendetegnet for danskernes spisevaner, at vi tager retter fra udenlandske køkkener til os, og tilpasser dem vores smagsløg. Se bare på burgere, som ofte bliver serveret i en grovbolle. Pizzaen er også et godt eksempel på en stærk impuls fra Italien, som danskerne i den grad har taget til sig og bliver tilpasset danske råvarer og sæsonens kød og grønt fra nærområdet, siger Gorm Wisweh.
Gorm’s stegt flæsk med persillesovs-pizza kommer med tomat, mozzarella, kartoffel, confiteret svinebryst og persillemascarpone og serveres i gorm’s restauranter i Magstræde og Nyhavn fra i dag.