Pippi fylder 70 år: Men barn er hun stadig

Astrid Lindgren var på gaden med den første bog om Pippi Langstrømpe i 1945. Det dristige, humørfyldte og elskede barn fylder dermed 70 år i år, hvilket Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby vil fejre hele sommeren.
Pippi fylder rundt, og det bliver fejret i børnehøjde – i Astrid Lindgrens Verden, på Astrid Lindgrens Näs, der ligger et stenkast derfra, og måske allermest i vores dagligdag, hvor børn og forældre igen og igen tager de store fortællinger om det bomstærke og selvsikre barn frem med hygge og uhøjtidelighed til følge.
– SVT’s dokumentarserie ’Astrid’, som har været vist i Danmark for nylig og Jens Andersens nye biografi om Astrid Lindgren har givet den store forfatterinde fornyet opmærksomhed i Danmark. Det er sket samme år, som en af hendes måske mest kendte figurer, Pippi Langstrømpe, fylder 70. Astrid Lindgrens dagbøger fra Anden Verdenskrig rammer også boghandlerne snart, og sammenfaldet af begivenheder vil øge interessen for at tage til Vimmerby i år, siger Anna Kron Boysen, PR-manager hos VisitSweden.
Fejrer Pippi hele sommeren
Astrid Lindgrens Verden fejrer Pippi Langstrømpe hen over sommeren, og det vil især være i Villa Villekulla, at fejringen sker. Ikke blot med sjove skuespil, hvor rigtige skuespillere gør ord til liv, men også med alskens fødselsdagsaktiviteter.
Parken råder over 60 figurer fra 8-9 fortællinger, og 50 forskellige forestillinger vil give Pippi selskab: Karlsson på taget, Madicken på Junibakken, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter, Emil fra Lønneberg og Rasmus på farten.
Kærlighed til maden
Underholdning ledsages af kærlighed til maden, for siden 2010 har parken i Astrid Lindgrens ånd udelukkende serveret lokalt produceret og næringsrig kost. Man har således etableret et samarbejde med en af Sveriges bedste kokke, Fredrik Eriksson, der blandt andet er restauratør på Långbro Värdshus. Fastfood eller retter af halvfabrikata bliver derfor ikke serveret i parken.
Lokale råvarer anvendes i så stor udstrækning, som det er muligt, og alt tilberedes fra bunden. Noget, mange gæster roser.
Ny udstilling
Astrid Lindgrens Näs, som er forfatterindens barndomshjem, er et relativt nyt besøgsmål i Vimmerby. I år indvies anden etape af haveudstillingen samtidig med at en ny udstilling ”Hele verden brænder” med afsæt i Astrid Lindgrens dagbøger fra Anden Verdenskrig, tager de besøgende med på en mere alvorlig og tankevækkende færd.
Således fejres også to 70-års markeringer, for udover at Pippi fylder 70, er det 70 år siden, at Anden Verdenskrig sluttede.
Andre sjove ting for børn på ruten
Vælger man at tage en forlænget weekend eller mere i Småland, kan man med fordel lægge vejen forbi andre højdepunkter for børnene:
1. Nils Holgerssons Värld
Her møder man et Sverige i minature-udgave, som der så ud i landet i slutningen af 1800-tallet.
Man tager på tidsrejse sammen med Nils Holgersson, figuren fra den kendte børnebog af den svenske forfatterinde Selma Lagerlöf, tilsat eventyrbane ni meter oppe i trætoppene, 18-hullers minigolfbane, legeplads, hoppeborg og skydebane, hvor man kan teste sine jagtinstinkter. Nils Holgerssons Värld ligger ca. 7 km nord for Vimmerby.
Se mere: http://www.vimmerby.com/nils-holgerssons-varld-573666/
2. Virum Älgpark
Her kan børnefamilien se og opleve elge, dådyr og rådyr i deres eget miljø. I smukke naturomgivelser og på en såkaldt safari kommer man helt tæt på de store dyr, hvor det også er muligt at klappe og made dem. Älgparken ligger ca. 25 minutters kørsel fra Vimmerby.
Se mere: http://www.vimmerby.com/virum-algpark/
3. Västervik Resort Lysingsbadet
Nordens største familieresort er Västervik Resort Lysningsbadet, som ligger midt i skærgården. Der er samtidig ikke mere end tre kilometer til Västerviks by.
Senest har stedet udvidet med et middelhavsinspireret oplevelses-badeland med spa-anlæg for de voksne og eventyr-badeland for børnene. Spadelen er allerede åbnet, mens eventyr-badelandet åbner i løbet af foråret 2015.
Se mere: http://www.lysingsbadet.se/
4. Glasriket
I Glasriket kan hele familien prøve glaspusteri. De fine – eller anderledes – glas kan sidenhen tages med hjem som minde. Der er professionel hjælp fra glaspustere at hente, når man kaster sig ud i at arbejde med det varme, fine materiale, som bliver til glas.
Se mere: http://www2.glasriket.se/sv/se-och-gora?filter=c%3D3005
5. Øland (i sig selv) – og Eketorps Borg
Eketorps Borg ligger i Store Alvaret i den sydlige del af Øland. Borgen omkranser en fortidsby med rekonstruerede huse fra jernalder og middelalder. Gæster får udover historiens vingesus mulighed for at se og snuse til får, grise og høns af gamle landracer, som går frit omkring ved borgen.
Selve ringborgen er en rekonstruktion af en borg, der engang lå her. I alt er der 19 jernalderborge på Øland, og øen er nok det sted i Sverige, hvor der lå flest borge i jernalderen. I jernalderen var øen rig, og befolkningstallet var forholdsvis højt.
Se mere: http://www.eketorp.se/