Pinlige julefrokost-billeder splitter danskerne
Du er foreviget dansende – med en velvoksen julebryg i hånden – på bordet mellem tarteletterne og leverpostejen. Du er iført nissehue og juleslips, der til omgivelsernes tiltagende frustration spiller »Jingle Bells« ved hver eneste bevægelse. Vi er til det årlige brag af en julefrokost med kollegerne.
Dagen derpå siver den allersidste feststemning ud af kroppen, når du opdager, at optagelsen er lagt ud på Facebook, så vennerne, de gamle skolekammerater, kunderne og sviger-mekanikken kan gense dine alt andet end elegante dansetrin. Ja, hele verden kan faktisk se dem.
Danskerne ser vidt forskelligt på, om det er i orden at tage billeder eller optage film ved firmajulefrokosten. Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Dansk Erhverv blandt 1.002 danskere.
49 procent mener ikke, at arbejdspladsen skal lave regler omkring fotografering under julefrokosten, mens 32 procent efterlyser det.
Dansk Erhverv mener, at tallene med al tydelighed viser, at der er behov for at tale om problematikken.
»Når medarbejdere ser så forskelligt på det, er det vigtigt at få talt om det på arbejdspladsen og få meldt ud, hvad arbejdspladsens holdning er. Det er vigtigt, at man respekterer en ansats ønske om ikke at få lagt et fjollet billede på Facebook,« siger Rikke Bregendahl Ørum, underdirektør og chef for HR og Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.
Hun mener ikke, at der findes en facitliste. Det, der kan være rigtigt på den ene virksomhed, fungerer måske ikke på den anden.
Undersøgelsen har også stillet danskerne andre spørgsmål om julefrokostadfærd. Et massivt flertal – 77 procent – siger, at arbejdsgiver skal blande sig uden om, hvad og hvor meget der bliver drukket i løbet af festlighederne. Dog mener et næsten ligeså stort flertal – 72 procent – at der skal være regler for, hvor mange promiller arbejdspladsens unge under 18 år må hælde indenbords.
Undersøgelsen slår også fast, at chefen ikke skal forlade julefrokosten før medarbejderne. 58 procent har den opfattelse.
»Vi opfordrer til, at man stikker en finger i jorden på den enkelte arbejdsplads. Hvis man som chef har en idé om, at det nok er det smarteste at gå hjem, fordi så kan medarbejderne feste igennem – og det så viser sig, at de synes, det er hyggeligt at have dig med, så er det ærgerligt, at man som chef tog misforståede hensyn,« siger Rikke Bregendahl Ørum.