Pind: Politiet har ikke fortalt sandheden
Alt tyder på, at Folketinget har fået forkerte oplysninger i den såkaldte Tibet-sag.
Det siger justitsminister Søren Pind (V), der nu nedsætter en kommission til at kulegrave sagen om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med det kinesiske statsbesøg i 2012.
Justitsministeriet har flere gange viderebragt oplysninger fra Københavns Politi, som nu viser sig ikke at holde vand. Det er oplysningen om, at der i forbindelse med statsbesøget ikke var givet instrukser om fratagelse af tibetanske flag fra indsatslederen, delingsføreren eller andre politifolk med ledelsesansvar.
Justitsministeriet har desuden fortalt Folketingets Retsudvalg, at Københavns Politi har oplyst, at politifolk i forbindelse med besøget ikke modtag instrukser, der havde til formål at begrænse ytrings- og forsamlingsfriheden. Det er heller ikke korrekt.
»Folketinget er gennem længere tid blevet bibragt oplysninger, som nu ser ud til at være urigtige. Samtidig rejser sagen tvivl om, hvorvidt myndighederne i tilstrækkelig grad har værnet om grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder,« siger Søren Pind.
Han understreger, at den nedsatte kommission skal kulegrave alle dele af det samlede begivenhedsforløb.
»En undersøgelseskommission er det stærkeste våben, der er i arsenalet af undersøgelsesmuligheder. Og det er med henblik på at sikre, at vi har ytrings- og forsamlingsfrihed i Danmark. Jeg tror, det svarer på, hvad jeg mener om det pågældende,« siger justitsministeren.
Rigtigst at få opklaret hele sagen
Han mener, at sagen er gået fra at være »rodet til at være særdeles uklar«:
»Det er vigtigt, at der bliver skabt klarhed, og det bliver der med denne beslutning.«
Justitsministeriet oplyser, at politidirektøren i København i forbindelse med sagens overdragelse til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) er blevet bekendt med en skriftlig operationsbefaling af 13. juni 2012 om statsbesøget. Af den fremgår det, at det skal sikres, at demonstranter med tibetanske flag ikke kan ses fra kortegen med den kinesiske præsident.
Søren Pind kan ikke udelukke, at andre myndigheder har været involveret i operationsbefalingen.
»Vi er nu kommet til et punkt, hvor jeg synes, det er rigtigst at få opklaret hele sagen – og om andre myndigheder har været involveret i sagen,« siger han.
Han oplyser, at nedsættelsen af kommissionen ikke får betydning for den efterforskning, som Den Uafhængige Politiklagemyndighed foretager.
Søren Pind siger desuden, at han fortsat har tillid til politidirektøren i København, Thorkild Foged.
Forleden fastslog Østre Landsret, at Københavns Politi handlede ulovligt, da man under præsidentbesøget hindrede fremmødte demonstranter i at vifte med Tibets flag forskellige steder i København, hvor præsident Hu Jintao kørte forbi under statsbesøget.