Piger med mistanke om HPV-symptomer skal have ens tilbud

Sundhedsstyrelsen anbefaler torsdag, at piger og unge kvinder med uforklarede symptomer skal behandles ens.

Foto: Martin Ballund/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

De tusindvis af danske piger, som har oplevet uforklarlige symptomer efter at have fået en HPV-vaccine, skal fremover hjælpes ved et ensrettet tilbud og bedre information.

Det slår Sundhedsstyrelsen fast i sine nye anbefalinger, der bliver offentliggjort torsdag.

Her lyder det, at pigerne skal behandles og undersøges ens på de regionale HPV-centre, ligesom de skal have én speciallæge som tovholder i hele forløbet.

– Det vigtigste for os er, at piger og unge kvinder, som har uklare symptomer, og som mistænker, at de kan skyldes vaccinationen mod HPV, nu kan komme ét sted, hvor der vil være én læge, som er tovholder for deres forløb, siger overlæge Ane Bonnerup Vind i en pressemeddelelse.

– Og det, den læge skal, er at samle trådene, og finde ud af, hvad der videre skal ske, siger hun videre.

Hvis pigen er under 18 år, skal sagen ligge hos en børnelæge. Samtidig understreger styrelsen, at pigerne skal have grundig information allerede inden den første konsultation.

Anbefalingerne præsenteres under tilbuddet “Én indgang”, der skal sikre øget tværfaglighed og bedre tryghed for de unge.

Manglende dokumentation

Sundhedsstyrelsen har i anbefalingerne taget udgangspunkt i, at styrelsen ikke ser nogen dokumentation for en forbindelse mellem symptomer og vaccinen.

HPV-vaccinen er udviklet for at bekæmpe livmoderhalskræft. For nylig er det dog kommet frem, at færre piger tager imod tilbuddet om at blive vaccineret mod HPV.

Det lavere tal kommer i kølvandet på, at adskillige piger har meldt om bivirkninger efter vaccinen såsom svimmelhed, kvalme og træthed. Antallet af indberettede bivirkninger er steget år for år.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil de nye anbefalinger give pigerne mulighed for “at fungere bedre og skabe bedre livskvalitet i hverdagen.”

Det er regionernes ansvar at følge op på Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS