PFA-kunder i tusindtal holdes uden for rentefest

PFA. Foto: Nils Meilvang/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er langtfra alle PFAs pensionskunder, der får del i en milliardstor udbetaling af pensionsgigantens kolossale formue – en udbetaling, der kommer til at ske i de kommende år. Det skriver Berlingske Business.

Op mod 100.000 ud af cirka en million kunder er ikke omfattet af de klækkelige udbetalinger, viser ny kortlægning.

Berlingske har ellers beskrevet PFAs løfter om, at danskere med opsparing i selskabet står over for at få del i en særligt opsparet formue på mere end 16 milliarder kroner. Alene frem til udgangen af 2016 skal mere end fem milliarder af disse kroner udbetales.

Men fordelingen kommer langtfra til at ske ligeligt. De heldige PFA-kunder med individuel Kundekapital – hvilket bedst kan sammenlignes med at have en aktie i ens bank – får en ekstraordinært høj rente på 20 procent om året på den del af formuen, der står i Kundekapitalen. Kunderne uden denne individuelle Kundekapital går derimod glip af de penge.

Berlingske Business har via en række af landets førende pensionseksperter kortlagt, hvilke kunder som ikke får adgang til PFAs milliardformue, der er opsparet i mange år frem til i dag. Blandt dem er kundegrupper med ældre pensionsprodukter, kunder på pension og kunder med aldersopsparing.

Samlet er der tale om ca. 100.000 kunder, der ikke er omfattet af systemet og dermed går glip af den ekstra høje forrentning, som står i den særlige PFA-konstruktion Kundekapital.

I forbindelse med det fokus, Berlingske Business har sat på PFAs særlige metode til udbetaling af formuen, har PFA-formand Svend Askær lovet at stille alle kunder lige.

Det betyder, at PFAs løfter til nogle kunder med Kundekapital om et afkast på 20 procent frem til 2017 samt ti procent helt frem til 2019 i princippet gælder alle kunder.

Bag diskussionen om fordelingen af de mange milliarder af kroner gemmer sig et opgør mellem nye og gamle kunder. PFA har i de senere års indædte kamp om dominansen på pensionsmarkedet brugt særlige garantier – Kundekapital – med et højt afkast en lang årrække frem i tiden til at vinde nye kunder. Og det bekymrer eksperter og Forbrugerrådet, som ikke mener, at fordelingen af milliardformuen er rimelig.

»Man kan jo ikke bare opnå et afkast på 20 procent i det nuværende marked med lavrente. Det er jo et lukket system, så når pengene skal komme et sted fra, så er det nok fra de andre kunder,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen.

Powered by Labrador CMS