Peter besøgte gidsel-hotellet for nylig: – Der er kun en indgang

Det er endnu uvist, om der er danskere blandt de 170 gidsler på et Radisson-hotel i Mali. Men det er bestemt muligt, vurderer en dansker, der var på hotellet for få dage siden.

Soldater angriber Radisson Blu-hotellet i Mali. Foto: HABIBOU KOUYATE/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er endnu uvist, om der er danskere blandt de 170 gidsler på et Radisson-hotel i Mali. Men det er bestemt muligt, vurderer en dansker, der var på hotellet for få dage siden.

Militante Islamister har fredag angrebet et hotel i Malis hovedstad Bamako og taget 130 gæster og 40 ansatte som gidsler.

Hotellet ligger på en jordvej i byens ambassadekvarter og er omkranset af høje mure. Der er en kun en indgang, og dermed er hotellet det værst tænkelige sted, at blive holdt som gidsel. Det siger Peter Post, der selv boede på hotellet for få dage siden, til BT.

»Jeg ville nødig blive taget som gidsel på det hotel. Der er kun en indgang. Den er normalt svært bevogtet, så de må have skudt sig vej ind på hotellet,« siger han.

Et sikkert sted

Som forretningsmand har han rejst i mange krigshærgede lande, blandt andet Irak og Afghanistan. Alligevel er han forundret over, at en gidselsituation kan opstå på netop Radisson.

»Jeg har lidt svært ved det og det er klart, at det påvirker en. Når man rejser i krigshærgede lande ved man, at der er en risiko, men jeg har altid regnet Radisson i Bamako for at være et sikkert sted, fordi der var så mange soldater. Det undrer mig, at FN ikke har mere styr på situationen,« siger han til BT.

Hotellet er base for mellem 40 og 60 svenske FN-soldater. Det er primært administrativt personale, flymekanikere og piloter, der flyver forsyninger til den nordlige del af Mali, hvor situationen er langt værre end i hovedstaden. Soldaterne går normalt rundt på hotellet iført beige uniform og blå baret, men ingen af dem bærer våben, oplyser Peter Post.

Kan være danskere

Der er endnu ingen meldinger om, hvorvidt der er danskere på hotellet, men ifølge Peter Post, er det ikke usandsynligt.

»Jeg har boet der 5-7 gange, og jeg plejer altid at møde andre danskere, når jeg er der. Det er typisk danskere, der har administrative jobs i FN,« siger han.

Hotellet blev angrebet klokken syv fredag af på mod ti gidseltagere. En sikkerhedskilde siger til Reuters, at gerningsmændene råbte »Allah er stor« på arabisk, da de angreb hotellet.

Det vestafrikanske land Mali har været præget af uro siden foråret 2012, hvor regeringen med præsident Amadou Toumani Toure blev kuppet af militæret. Det danske folketing har for nylig vedtaget, at sende danske specialtrænede soldater til landet.

Powered by Labrador CMS