Pesticidregn rammer frugt: Russisk roulette med økologi
Sprøjtegiften prosulfocarb, som stammer fra kornmarker, findes i så store koncentrationer i atmosfæren om efteråret, at det regner ned på æbler og pærer
En økologisk frugtavler på Lolland har fået en del af sin pærehøst forurenet med sprøjtegiften prosulfocarb. Det viser en egenkontrol foretaget hos grossisten GASA Nordgrønt af pærerne, som blev høstet i oktober.
Stoffet anvendes lovligt i konventionelle kormarker, men må slet ikke findes på æbler og pærer – hverken økologiske eller ikke-økologiske. Det er tredje år i træk, at dansk frugtavl bliver ramt af denne forurening. Prosulfocarb anvendes på et stort antal marker med ikke-økologisk vintersæd (korn sået i sensommeren) for at bekæmpe ukrudt i efterårsmånederne. Stoffet fordamper og falder senere ned med regn og dug.
Ingen tiltro til handlingsplan
For at begrænse fordampning af stoffet til atmosfæren, iværksatte landbruget og kemiproducenten Syngenta for to år siden en frivillig handlingsplan med blandt andet nye sprøjteanvisninger. Økologisk Landsforening har tidligere advaret om, at planen ikke kan sikre frugtavlerne. Efter det seneste fund har ØL ingen tiltro til handlingsplanen og kræver, at ministeren tager hånd om sagen.
– Efter to dyrkningssæsoner med en frivillig handlingsplan, som tydeligvis ikke virker, er der nødt til at komme en politisk afklaring på det her. Hverken den økologiske danske frugtavl eller den danske erhvervsfrugtavl som helhed kan fungere under konstant overhængende fare for at hele eller dele af høsten må kasseres på grund af sprøjtning i en helt anden gren af landbruget, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse, og tilføjer:
– Det er ren russisk roulette med avlernes virksomheder.
Erstatning skal afklares
Landbrug & Fødevarer valgte som en engangsforestilling at betale erstatning til de avlere, som led tab på grund af prosulfocarb-forurening i 2013. Men der er ingen afklaring på, hvor erstatningsansvaret for hverken det konkrete tilfælde på Lolland eller fremtidige tilfælde hviler. Det skal der findes en afklaring på, understreger Økologisk Landsforening.
– Fordi der er tale om en art kollektiv sprøjteskade, så er der ingen åbenlys part at placere et erstatningsansvaret på. Så æbleavlerne står med hele risikoen her. Vi mener grundlæggende, at problemet kun kan løses ved at forbyde prosulfocarb, og indtil det kan ske, er der brug for, at der bliver stillet en erstatningsgaranti til frugtavlerne. Om det så er landbruget, kemiproducenten eller staten, der skal holde for, det må være op til ministeren at afgøre, siger Per Kølster.
I Tyskland har man også oplevet prosulfocarb-forurening i frugt og grøntavlen, og her har den tyske økologiorganisation Bioland også krævet prosulfocarb forbudt.