Pensionsselskaber forsvarer investeringer
Pensionsselskaberne har fokus på kritisk dialog med de selskaber, der opererer på Vestbredden.
Når pensionsselskaberne sætter danskernes pensionsformue i virksomheder, for at formuen kan vokse, så sker det ansvarligt.
Sådan lyder det fra branchen selv, efter at ngo’en DanWatch har lavet en ny rapport, der viser, at de 10 største danske pensionsselskaber har investeret for mere end en milliard kroner i selskaber, som opererer på Vestbredden, der er besat af Israel.
– Jeg mener godt, at vi kan stå på mål for det, vi gør, og det er fair, at diskussionen kommer op.
– Der vil altid være et problem, og der vil altid havne penge sådanne steder, siger Per Bremer Rasmussen, administrerende direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.
Spørgsmål: Man kunne jo undgå diskussionen ved at afhænde de pågældende investeringer?
– Ja, det kunne du sige. Men det er bedre at gå ind og tage aktivt ejerskab.
– Man kan vælge straks at afhænde sine investeringer, men det ændrer næppe meget. Vi mener, at den bedste måde at skubbe til en positiv udvikling på er gennem dialog og aktivt ejerskab, siger Per Bremer Rasmussen.
Han understreger, at ingen af de danske pensionskasser har investeret direkte på Vestbredden, men at man har investeret i selskaber, der har interesserer mange steder, og altså også på det besatte område.
Og at man i øvrigt overholder alle retningslinjer på området.
Han undrer sig over, at det er pensionsselskaberne, der er kommet i skudlinjen. For Danmark som land har ingen problemer med at både eksportere og importere til og fra Israel.
Eksempelvis bruger flere ministerier også vagtselskabet G4S, som er et af de selskaber, som også opererer på Vestbredden.
– Der er meget lidt fokus på, hvor etisk det offentlige, forbrugerne og andre virksomheder skal være, når de køber varer og ydelser fra virksomheder, der opererer på Vestbredden eller køber varer direkte fra Israel, siger Per Bremer Rasmussen.
/ritzau/