Patienter med kronisk migræne må vente år på at få hjælp

Der er op til tre års ventetid på behandlingskrævende kroniske hovedpiner, som 100.000 danskere lider af.

Det anslås, at omkring 100.000 danskere lider af hovedpine, der er behandlingskrævende (arkivfoto). Foto: Sisse Stroyer/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

I øjeblikket er der inden for det offentlige sundhedsvæsen op til tre års ventetid på at blive behandlet for kronisk hovedpine.

Det skriver Berlingske søndag på baggrund af tal, som avisen har søgt aktindsigt i.

Det anslås, at omkring 100.000 danskere lider af hovedpine, der er behandlingskrævende.

Lange ventetider

Berlingske har kontaktet hovedpineklinikkerne på de danske hospitaler, og de har alle ventelister, der overskrider behandlingsgarantien på 30 dage.

Ventetiden er kortest på Regionshospitalet Viborg, hvor det er lykkedes hospitalet at nedbringe ventetiden fra 50 til ti uger siden 2016.

Men bor man på Fyn og bliver henvist til Odense Universitetshospital, får man et brev om, at man først kan påbegynde sin behandling i 2021.

I Odense har ventetiden været stigende, siden klinikken blev oprettet i 2013.

I Esbjerg er ventetiden siden 2014 steget fra 43 til 67 dage.

I Aalborg har ventetiden varieret fra 15 til 21 måneder, men klinikken har ikke mulighed for at finde ud af, i hvilken retning udviklingen har bevæget sig de seneste tre år.

Det samme gør sig gældende for Dansk Hovedpinecenter Glostrup, som har en venteliste på to år.

Der er én privatklinik

Ifølge avisen findes der én dansk privatklinik, der behandler patienter med kronisk migræne. Den ligger i Ringsted på Sjælland, og klinikken har til Berlingske oplyst, at patienter, der står på venteliste i det offentlige, kan komme til på den private klinik, inden for en uge. Det imponerer ikke formanden for Migræne & Hovedpineforeningen, Hanne Johansen.

– Man kan ikke bede folk valfarte fra Nordjylland til Ringsted for at blive behandlet. Behandlingen kan være så ofte som flere gange om ugen, og de her mennesker hænger fast i kanten af arbejdsmarkedet med neglene, siger Hanne Johansen til Berlingske.

Migræne skønnes at være årsag til 14 procent af al sygefravær, og i en rapport fra Sundhedsstyrelsen blev det i 2015 vurderet, at hovedpine hvert år koster 1,2 milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste.

Regionerne kan ikke svare på, hvordan ventetiden har udviklet sig siden 2014. Det er ikke noget, de registrerer, lyder det ifølge Berlingske.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS