Patienter kommer hurtigt hjem

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmark har vesteuropæisk rekord i korte indlæggelsestider. Godt for mange, men skidt for ældre og svagelige.

Når operationen er overstået, gælder det om at komme på benene hurtigst muligt og vende tilbage til hverdagen.

Sådan har mantraet i sygehusvæsnet lydt i mange år, og det afspejler sig i patienternes indlæggelsestider.

Nye tal fra Landspatientregistret viser, at mens en patient i 2009 i gennemsnit var indlagt i 4,1 døgn, så faldt indlæggelsestiden til gennemsnitlige 3,5 døgn i 2014.

Dermed har danske patienter vesteuropæisk rekord i kortest indlæggelsestider. Tæt fulgt af patienter i de øvrige nordiske lande.

Tilfredsstillende

– Udviklingen herhjemme er på mange måder tilfredsstillende, for årsagerne til de kortere indlæggelser er ofte, at behandlingsmetoderne er blevet bedre, siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S).

Hun henviser til, at mange behandlinger i dag er mere skånsomme end tidligere.

For eksempel er kikkertoperationer og ballonudvidelser mindre indgribende end tidligere tiders omfattende operationer, der krævede længere tids indlæggelse.

Kort tid i Region Sjælland

Det er især patienterne i Region Sjælland, der ligger på sygehuset i kort tid. Her er en patient i gennemsnit indlagt i 3,2 dage, mens patienterne i Nordjylland i snit bruger længst tid, nemlig 4,2 dage på et sygehus.

I Dansk Sygeplejeråd siger formand Grethe Christensen, at det for mange patienter er godt at komme hjem hurtigt. For det indbyder til mere bevægelse, ligesom det psykisk er sundere at være i vante omgivelser end i et hospitalsmiljø.

– Samtidig kan det være forbundet med en risiko at være indlagt på grund af bakterier, siger Grethe Christensen.

Kræver at patienten er klar

Men tidlige hjemsendelser kræver, at patienten er klar, og sådan er det langt fra altid. Især mange ældre patienter oplever, at de presses ud fra sygehuset.

– Sygeplejersker oplever ofte, at de forgæves forsøger at holde igen med en hjemsendelse, fordi plejen af patienten ikke er færdig. Den hjælp, som patienten kan få af hjemmeplejen eller på et ældrecenter er ikke tilstrækkelig, siger Grethe Christensen.

– Men tit taler vi for døve ører, og der er brug for at se mere på kvaliteten af den behandling, vi yder patienterne, siger hun.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS