Pas på skattesmæk: Indtægter fra deleøkonomi er en jungle
Der er massevis af fælder, hvis du ynder at bruge tjenester som GoMore og Airbnb - du kan ende med en solid efterregning, hvis du ikke passer på.
Hvert år benytter tusindevis af danskere sig af muligheden for at leje boligen ud, når man alligevel er på ferie. Men stadig flere og flere danskere gør også brug af samkørselstjenester som GoMore, men hvordan er det nu lige, at man skal forholde sig til de deleøkonomiske platforme, når man indberetter til skat at man har indtægter fra deleøkonomi?
Deleøkonomi spænder over alt fra udleje af bolig og bil, samt til at udføre opgaver mod betaling, men hvis du håber på at få penge tilbage i skat, så er det med at spidse ørerne omkring indtægter fra deleøkonomi.
Der findes en masse digitale løsninger, som kan gøre det nemt for dig at leje din bolig ud, finde et lift eller udleje din bil. Også crowdfunding er en af de ting, som du skal indberette til skat, hvis du har indtægter fra deleøkonomi. Der findes mange deleøkonomiske virksomheder, der de senere år har slået sig på at skabe vækst gennem deleøkonomi.
Hvis du har indtægter fra udlejning af bolig
Udlejer du en bolig eller et værelse, hvor du selv bor, så skal du betale skat og eventuelt moms af den indtægt, som du får. Det er uanset om udlejningen sker som en del af et bed and breakfast eller via onlinetjenester som Airbnb. Det var det korte svar. Nu får i det lange svar.
Ifølge skat.dk skal du betale skat af dine indtægter fra deleøkonomi, hvis du udlejer din bolig en del af året. Det samme er gældende hvis du udlejer et eller flere værelser. Hvis du udlejer værelser i under 30 dage, så kan du risikere at skulle betale moms.
Hvis du bytter bolig med et andet par i forbindelse med for eksempel en ferie, så skal du betale skat for den værdi den bolig, du bytter dig til, har.
Du kan vælge mellem to typer fradrag: Et bundfradrag og et regnskabsmæssigt fradrag. Skat.dk oplyser, at de fleste bruger bundfradraget, da dette er den nemmeste løsning, da du kun skal betale skat af lejeindtægten, der overskrider bundfradraget.
Hvis du udlejer din bolig som for eksempel en del af et bed and breakfast, hvor lejeren skal betale for måltider eller sengelinned, så skal du også betale skat af den fortjeneste, som du opnår.
Hvis du har indtægter fra samkørsel og udlejning af bil
Først og fremmest er et vigtigt at slå fast, at samkørsel ingen indvirkning har på dit eller din medpassagers kørselsfradrag. Ved en samkørsel, der gælder det, at to eller flere personer kører sammen og deler transportudgifterne. Det er for eksempel også samkørsel, hvis I er to, der kører sammen til en uddannelsesinstitution eller på arbejde.
Reglerne er meget præcise, hvis du har indtægter fra deleøkonomi i forbindelse med samkørsel. Det er nemlig skattefrit, hvis ikke betalingen overskrider medpassagerens andel af de samlede omkostninger. Hvis du derimod tjener penge på at køre turen, så er indkomsten skattepligtig.
Hvis du for eksempel har din bil udlejet i perioder over tjenester som GoMore, så skal du betale skat og potentielt også moms. Hvis du tjener over 50.000 kroner i en periode på 12 måneder, så skal du betale moms og blive momsregistreret. Men det er muligt at trække udgifter fra, hvis du kan dokumentere disse.
Du kan få fradrag for din del af udgifter til vedligeholdelse og drift. Det betyder i praksis, at hvis du udlejer din bil 20 procent af året, så kan du få et fradrag på 20 procent af dine udgifter til forsikring, vedligeholdelse og grøn ejerafgift. Derimod kan du ikke fratrække benzin.
Derudover kan du få et fradrag for det anslåede værditab af bilen. Dette kræver, at du fører en kørebog, hvor du dokumenterer kilometerstand ved starten af året samt slutningen af året. Herefter skal du notere kilometerstand før og efter hver udlejning. Dermed kan du udregne, hvor mange procent af din årlige kørsel, der er fradragsberettiget.
Hvis du har indtægter fra udførelse af opgaver
Er du en af de driftige personer, der tilbyder lektiehjælp, børnepasning eller håndværksopgaver via populære tjenester som Jobbi, Cleady eller HappyHelper, så skal du betale skat af din indkomst. Faktisk skal du måske også betale moms af dine indtægter fra deleøkonomi. I udgangspunktet vil din indtægt være B-indkomst. Det betyder kort og godt, at der ikke er trukket skat eller arbejdsmarkedbidrag. Derfor skal du selv indgive din forventede indtægt i din forskudsopgørelse, samt tjekke din endelige indtægt ved årets afslutning.
Hvis der er udgifter forbundet med de tjenester, som du giver, så kan du trække udgifterne fra. Du skal betale moms, hvis du har en indtægt på over 50.000 kroner på et år. Hvis du allerede ved, at du vil tjene over 50.000 kroner fra årets begyndelse, så skal du indberette det.
Hvis du har indtægter fra salg, bytte og udlejning af ting
Er du typen, der elsker at sidde på DBA eller De gule sider og handle frem og tilbage med tøj og møbler til eget brug, så har du intet at frygte, da du ikke skal betale skat heraf. Det samme gælder, hvis du bytter ting. Har du derimod købt ting for at sælge dem videre eller udleje dem, så har piben en anden lyd. Så skal du nemlig betale skat af fortjenesten.
Det har ingen betydning om tingene er nye eller gamle, hvor de er købt eller hvor længe du har ejet dem.
Hvis du har indtægter fra crowdfunding
Crowdfunding er en måde, hvorpå du kan finansiere projekter ved hjælp af ens netværk. Der findes endnu ikke særlige skatteregler for crowdfunding. Det betyder, at det er de gængse skatteregler, der er gældende. Derfor er typen af dine indtægter fra deleøkonomi vigtig, når du crowdfunder.
Donationsbaseret crowdfunding
Hvis din crowdfunding er baseret på donationer, så bliver dette betragtet som gaver – og bidragsydere kan derfor ikke få fradrag på donationerne, selvom det er en indtægter fra deleøkonomi. Men hvis du modtager donationer, så skal du senest to uger før indsamlingen går i gang kontakte Indsamlingsnævnet og udfylde en blanket om, at du indsamler donationer. Du skal også betale skat af det beløb, som du indsamler.
Modydelsebaseret crowdfunding
Opretter du derimod en crowdfunding baseret på modydelser, som eksempelvis at give tilskud til udviklingen af et nyt produkt for derimod at modtage en billet til en fest, hvor produktet bliver præsenteret. Dette svarer fra et skattemæssigt perspektiv til, at du har lavet et almindeligt salg af et produkt. Det betyder, at du som modtager skal betale skat af det beløb, som du modtager. Men hvis bidragets størrelse er større end den modydelse, som du giver, så tæller den overskydende værdi som en ren donation.
Hvis du har et underskud på de modydelser, som du giver, så kan du få et fradrag af underskuddet. Er du selvstændig erhvervsdrivende og omsætter for mindst 50.000 kroner om året, så skal du betale moms – men betaler du med modydelser, så vil der blive foretaget en individuel vurdering fra skat, der skal afgøre, hvornår du skal påbegynde at betale moms.
Lånebaseret crowdfunding
Foretager du crowdfunding baseret på lån, så vil det rent skattemæssigt blive betragtet som et normalt låneforhold. Det betyder, at du ganske som normalt skal betale renter og afdrage på lånet. Du kan dog få fradrag for dine renteudgifter, hvis du oplyser dette på din forskudsopgørelse. Långiveren skal betale skat af de renteindtægter, som de indhenter via lånet. Derimod skal de ikke betale skat af lånets afdrag.
Hvis du står i den situation, at du ikke kan betale lånet tilbage, så kan långiveren få fradrag for det tab, de lider.
Aktiebaseret crowdfunding
Hvis du opretter denne type crowdfunding, så skal din virksomhed drives som et aktieselskab. Denne type crowdfunding gør, at private og professionelle investorer kan investere i din virksomhed mod at få aktier i retur. Denne type crowdfunding er omfattet af mange regler, der kræver at både bidragsmodtageren og bidragsyderen skal sætte sig ind i regelsættet.
Det betyder, at du som iværksætter eller indehaver skal være opmærksom på, at du selv er aktionær i din virksomhed. Derudover skal du betale 22 procent i skat, mens de indtægter du modtager gennem aktiekapital er et skattefrit kapitalindskud. Det betyder, at de indskud, som du modtager, ikke er beskattet.
Investorerne derimod har mange forhold, som de skal forholde sig til. De vil modtage aktierne som et vederlag for det bidrag, de har ydet. Det betyder, at bidraget ikke er fradragsberettiget. Hvis man på et tidspunkt vil af med de aktier, som man har købt, så vil aktierne enten være fradragsberettiget eller skattepligtige.
FAQ om indtægter fra deleøkonomi
Hvad hvis jeg udlejer mit sommerhus?
Udlejer du dit sommerhus, så skal du betale skat af en del af dine indtægter. Hvis du udlejer gennem et bureau, så vil du automatisk modtage et bundfradrag, men udlejer du privat ved siden af, så skal du betale 60% i skat af den indtægt.