Pas på! Så klam kan grillmaden ende
Det er vigtigt at huske den gode hygiejne, når madlavningen foregår på grillen. Der er nemlig flere, der bliver syge af fødevarebårne bakterier om sommeren
Sommeren er over os, og det kalder på lange aftner i haven og god mad på grillen. Men når vi rykker madlavningen udenfor, skal vi huske at have hygiejnen med.
Hvert år registrerer Statens Serum Institut knap 4000 mennesker, der er blevet syge af campylobacter, og knap 1000 af salmonella - de seneste par år er de registrerede salmonellatilfælde dog faldet til mellem 600 og 700 smittede.
Disse bakterier findes blandt andet i råt kød fra svin og kylling.
- Typisk sker der en stigning af campylobacter i sommermånederne – og en af årsagerne er dårlig hygiejne ved havegrillen, siger Luise Müller, der er epidemiolog ved Statens Serum Institut.
Skil kødet ad
Ofte foregår madlavning i haven under lidt mere primitive forhold end i køkkenet.
Der er ikke så meget afsætningsplads til madvarerne, der er langt til håndvasken, og temperaturen er højere. Måske ligger kyllingefileterne i solen og venter på, at noget andet kød bliver stegt færdigt.
Det vigtigste råd er ifølge Annette Perge, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen, at holde det rå kød adskilt fra de færdigstegte produkter
- Man må ikke putte det færdigstegte kød tilbage på en tallerken, som det rå kød har ligget på. Det er også vigtigt med to sæt grilltænger, så man har en ren tang til det færdigstegte kød, siger hun.
Må ikke stå i solen
Det er også vigtigt at bibeholde en god håndhygiejne, selv om der ikke lige er en håndvask i nærheden.
- Tag noget håndsprit med - håndvask er det bedste, men sprit tager de fleste bakterier, siger Annette Perge.
Maden må heller ikke stå for længe i solen.
- Man skal først tage maden ud, når man skal bruge den, og den skal ind på køl med det samme, hvis man har nogen rester, siger Luise Müller.
Særligt ved kyllingekød er det vigtigt at være opmærksom.
Kødsaft i salaten
Campylobacter, der typisk findes i fjerkræ, er den hyppigste årsag til bakterieinfektion overført via maden i Danmark. I 2021 registrerede Statens Serum Institut tre større udbrud med campylobacter i danskproduceret kyllingekød, oplyser Luise Müller.
Og der skal ikke ret meget af bakterien til, før man bliver syg.
- Den rå kødsaft fra kylling, der drypper på salaten, er nok til at gøre en hel familie syg, siger Luise Müller.
Skal man ud at rejse i sommerferien, skal man være ekstra forsigtig over for fødevarebårne bakterier i maden - her gælder det gamle råd "skræl det, kog det, eller drop det", forklarer Luise Müller.
- Der er mere salmonella i udenlandske æg og kyllinger end i danskproduceret, så her er risikoen større for at få en maveinfektion, hvis ikke maden har været ordentligt gennemvarmet, siger hun.