Pas på poterne: Beskyt hunden mod vinterens vejsalt

Skyl poterne grundigt efter hver tur, og smør dem med potevoks, lyder rådet. Saltskader kan nemlig forvolde hunden store smerter.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det er ikke kun os mennesker, der skal pakkes ind om vinteren. Som hundeejer skal man også sikre, at ens firbenede ven går de kolde måneder godt i møde. Det er især forfrysninger på poterne, der kan give ens elskede hund store smerter.

Hundens poter påvirkes nemlig af vind og vejr, siger dyrlæge Rikke Christensen-Lee, direktør for Dyreværnet.

– Er der frosne vandpytter, der er brudt op, kan isen blive ligeså skarp som syle. Så er der risiko for, at hunden kan blive skåret i poterne og få egentlige skader, advarer hun.

Går man samtidig tur på gader og stræder, hvor der saltes, kan vejsaltet svie i rifterne og forvolde hunden smerter.

Den nederste del af poten er forhornet og hård, men mellem trædepuderne er huden almindelig. Huden her er derfor ekstra følsom, når det er vådt og koldt. Her er risikoen for forfrysninger på poterne derfor størst, forklarer Rikke Christensen-Lee.

– Fordi der er hår mellem poterne, er der fugtigt i mange timer, og det kan blive til et rigtigt grimt problem. Hunden kan få store og grimme sår, som er svære at komme af med, fordi det er et udsat område. Poterne vender jo altid mod jorden, hvor der er snavset, siger hun.

Hvis din hund ikke vil have sko på

Der findes sko og sokletter til hunde, men det kan være vanskeligt at vænne dem til at have det på poterne, lyder det fra Jens Jokumsen. Han er chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Hvornår er det for koldt til din hund?

Der er nok mange mennesker, der i vinterkulden gerne ville have pels som en hund.

Men selv for en hund med en stor pels, kan det blive for koldt.

Det er meget individuelt fra hund til hun, hvor kuldegrænsen er. Men hvordan kan du så vide, hvornår det er for koldt for din hund?

En amerikansk dyrlæge, Kim Smyth, er kommet med et svar. Hun har nemlig lavet et skema for, hvornår forskellige hundetyper fryser.

Smyth inddeler hunde i små, mellemstore og store hunde. Skemaet er farveinddelt og det er derfor nemt at aflæse, hvornår det er for koldt for din hund.

Det er vigtigt at huske, at det stadig kan være forskelligt fra hunderace til hunderace.

Find skemaet HER.

I stedet bør man forebygge saltskader og forfrysninger på poterne ved at smøre poterne med vandafvisende voks.

– Potevoks blødgør og sikrer, at poterne ikke udtørrer og sprækker, så der ikke kommer salt direkte ind i poterne og det bliver smertefuldt.

– Der kan sidde salt, is og sne mellem poterne, som kan være til gene. Det skal man sørge for kommer af, når man kommer tilbage fra gåturen. Der skal skylles med vand for at få fjernet saltresterne, og så kan man afslutningsvis give poterne lidt voks, så det lindrer, siger Jens Jokumsen.

Hold poterne tørre

Spjætter eller halter hunden, når I går tur, eller slikker den sig meget på poterne, kan det være tegn på, at den har smerter eller forfrysninger på poterne, tilføjer Rikke Christensen-Lee.

– Så er det hjem at få vasket poterne og få kigget godt på dem. Poterne begynder at blive lysere og mere gråhvide, når det yderste af hornlaget slides af.

Er skaden sket, og hunden har fået rifter og sprækker, så skal man skylle poterne grundigt med vand, få klippet håret mellem trædepuderne ned og holde området helt tørt.

Derudover bør man smøre poterne med en ophelende creme og helt generelt undgå at gå ture på saltede stier, hvis det er muligt, lyder det fra Rikke Christensen-Lee.

– Er området ved poterne fugtigt, er der også grobund for bakterier. Vask, og tør poterne, så man er sikker på, at der ikke sidder salt og snavs. Det er det allervigtigste. Det stopper også, at det svier, for når det svier, gnaver hunden i poten og påfører sig selv skader.

Vil du have flere tips til at passe på din hund i kulden? Så klik igennem galleriet ovenover!

Kilder: Rikke Christensen-Lee, Jens Jokumsen.

Powered by Labrador CMS