Pas på: Populær julegave bryder i brand

Børnenes julegaver kan være brandfarlige. De elektriske rullebrædder med navnet segboards har været skyld i fatale brandulykker USA.

De populære Segboards, der lå under mangt et juletræ i år, kan være ekstremt brandfarlige, efter der er sket flere ulykker i Amerika. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Der lå segboards under juletræet i mange danske hjem i 2015, men selv om det rullende bræt, som minder om en segway, ser uskyldige ud, kan de være farlige.

Amerikanske og britiske medier har på det seneste skrevet om segboards, eller hoverboards, som de også kaldes, der pludselig er eksploderet og brudt i brand.

Den amerikanske produktsikkerhedsstyrelse advarer amerikanske forbrugere om, at de kan risikere at dø eller få alvorlige skader, hvis der går ild i et segboard.

Styrelsen har de seneste tre måneder fået 52 anmeldelser om segboards, der er brudt i brand. Brande i segboards har blandt andet været skyld i, at to huse og en autocamper er brændt ned, oplyser de.

I Storbritannien er op mod 100.000 segboards tilbageholdt, fordi de er blevet vurderet som farlige, skriver DR.

Samme typer segboards kan være til salg på det danske marked, siger Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har holdt øje med segboards siden slutningen af 2015.

– Segboards er et nyt produkt på det danske marked, som har boomet i julehandlen. Vi ved fra udlandet, at der kan opstå problemer med sikkerheden, siger hun.

Undersøges i Danmark

Sikkerhedsstyrelsen har i starten af januar modtaget én henvendelse fra en dansk forbruger, hvis segboard lugtede underligt under opladning.

Det bliver nu undersøgt af Sikkerhedsstyrelsen sammen med et generelt udsnit af de segboards, der bliver solgt herhjemme.

Lone Hansen kan ikke sige, hvilke produkter der er tale om.

– Vi har ikke fået anmeldelser, der giver anledning til at tro, at det er en grundlæggende sikkerhedsrisiko ved segboards i Danmark, men vi undersøger området på baggrund af den information, vi har fået fra udlandet. Og forbrugerne bør altid læse brugsvejledningen og følge den, når de kører på segboardet eller lader det op, siger hun.

Danske importører og forhandlere vil blive bedt om at reagere, hvis undersøgelsen viser, at konkrete segboards er farlige.

Indtil for nylig kunne man købe segboards i Bilka, men på grund af sikkerhedsrisikoen har butikskæden sat deres salg af de svævende brædder på pause.

Bilka har ikke fået reklamationer, der handler om brandfare på de segboards, de har solgt.

– Vi har fået henvendelser fra kunder, som var usikre på, om vores segboards var sikre. For at være hundrede procent på den sikre side har vi stoppet salget, siger Maia Sejersen, kommunikationsmedarbejder i Dansk Supermarked.

Hun understreger, at Bilka tester deres segboards i henhold til Sikkerhedsstyrelsens kriterier, inden de genoptager salget.

Gode råd til sikker brug af segboards:

– Undersøg, om segboardet er CE-mærket. CE-mærket er fabrikantens ord for, at produktet lever op til lovens sikkerhedskrav.

– Sørg for, at der følger en dansk brugsanvisning med dit segboard. Det er et krav.

– Følg altid brugsanvisningen, når du kører og oplader dit segboard.

– Læg ikke opladeren eller segboardet på et brandbart underlag, når segboardet lades op. Undgå at oplade om natten.

– Har du spørgsmål om dit segboard, skal du kontakte din forhandler.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS