Pas på, når du låner penge til ny bil

Der er flere suanaer end biler i Finland
Offentliggjort Sidst opdateret

Når der skal købes ny bil, skal der oftest lånes penge. Her kan du se, hvad der er vigtigt at være opmærksom på.

Stationcar, mikrobil eller SUV. Når bilen er valgt, skal pengene oftest låne. Men det kan være svært at få overblik over, hvordan man låner pengene billigst muligt.

I 2014 valgte mere end 83.000 forbrugere at låne pengene samme sted, som bilen er købt. I 2010 var det tal knap 49.000. Det viser beregninger fra Finans og Leasing, der er brancheforening for de finansieringsselskaber, der blandt andet står for bilforhandlernes lån.

– Forklaringen er først og fremmest, at der sælges flere biler. Men flere er søgt over til at låne hos bilforhandlerne, fordi de måske ikke har friværdi nok i boligen efter finanskrisen, og så er bilforhandlernes produkter efterhånden blevet mere konkurrencedygtige, siger Christian Brandt, der er direktør i Finans og Leasing.

De mange valgmuligheder – bilforhandleren, banken eller via friværdi hos realkreditinstitutterne – kan gøre det uoverskueligt. Derfor skal man som forbruger se sig godt for, før man skriver under.

– Den klassiske fælde, som mange falder i, er, at de kommer til at stirre sig blind på låneydelsen. Den kan man ikke bruge til at finde ud af, hvem der er billigst med finansieringen, siger Lars Baadsgaard, der er ansvarlig for finansielle test i Forbrugerrådet tænk til Newspaq.

Når man vil sammenligne to billån skal man i stedet se på lånets ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent. For at kunne sammenligne lånene er det vigtigt, at de er opbygget ens. Der skal være den samme løbetid, det samme lånebeløb og enten fast rente eller variabel rente.

– Man kan beskrive det som lånets kilopris. Her kan man se, hvilket lån, der har de laveste omkostninger. Men man kan kun sammenligne lånene, hvis de er udarbejdet på det samme grundlag. Ellers vil det være som at sammenligne kiloprisen på æbler og appelsiner, siger Lars Baadsgaard.

Hvis lånet skal finansieres gennem bilforhandleren, er der ofte nogle oprettelsesgebyrer, som man som forbruger skal være opmærksom på. Selvom renten er lav, så kan startomkostningerne betyde, at lånet bliver dyrere end man troede.

– Mange bilforhandlere er ret konkurrencedygtige på det her område. Men der har været eksempler på, at startomkostningerne ikke fremgik helt tydeligt. Derfor er det vigtigt, at man kigger på ÅOP. Hvis man sammenligner to lån, hvor ÅOP er den samme, så skal man altid vælge det lån med de mindste startomkostninger, siger Lars Baadsgaard.

Boligejere kan også låne til den nye bil gennem friværdien i boligen. På grund af de lave renter, er realkreditlånet i de fleste tilfælde den billigste måde, du som forbruger kan betale bilen. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvor lang løbetiden er på lånet.

– Du skal tilpasse lånet efter, hvor meget bilen falder i værdi, så du ikke ender med at stå med en bil, der er mindre værd, end det, du skylder i den. Derfor vil jeg fraråde en løbetid på mere end ti år, siger Lars Baadsgaard fra Forbrugerrådet Tænk.

FAKTA:

– Få altid mindst to lånetilbud, før du beslutter dig. Få dem altid skriftligt.

– Beslut dig for, om du vil have variabel rente eller fast rente. Hvis der ikke er stort råderum i økonomien, så anbefales fast rente.

– Undersøg gebyrer.

– Vælg altid det lån med den laveste ÅOP.

– Hvis du skal vælge mellem to lån med den samme ÅOP, så vælg altid lånet med lavest startomkostninger.

– Vær opmærksom på lånets løbetid. Det optimale er, at lånet er tilbagebetalt i takt med bilens værdiforringelse.

– Tjek med dit realkreditinstitut.

Newspaq

Powered by Labrador CMS