Pas på: Livsfarlig lattergas sælges som slagtilbud på nettet

Det synes sjovt men pas på: Lattergas kan være livsfarligt. Foto: Iris/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Lattergas er blevet populært i bylivet, og selv om flere læger advarer om, at gassen kan være livsfarlig, kan den købes mange steder.

Lattergassen sælges i små patroner, hvis indhold suges ned i lungerne og giver en rus på 20-30 sekunder. Patronerne er beregnet til brug som drivgas i flødeskumsifoner og indeholder ren gas.

Salget af lattergas er en god forretning, fortæller Thor Slotsdal, der står bag virksomheden lolgas.dk, hvor det eksempelvis er muligt at købe tyve patroner til 100 kroner:

»Jeg har oplevet en ekstrem stor efterspørgsel på det. Men det er først inden for de seneste måneder, det er blevet meget populært, så avancen er endnu ikke vildt stor. Men omsætningen er stigende,« siger Thor Slotsdal til Radio24syv.

På lolgas.dk lyder reklameteksten op til skolernes vinterferie i uge syv:

»Bestil din lattergas til Val Thorens. Brug rabatkoden »stiv-på-ski« og spar 10 procent. Så bliver busturen også lidt sjovere.«

Men lattergas kan være livsfarligt at indånde, forklarer Mikkel Herold Madsen, læge på Herlev Hospitals anæstesiologiske afdeling:

»Lattergas virker hæmmende på vejrtrækningen, så der er en reel, dog lille, risiko for at dø af iltmangel, når man inhalerer lattergas i meget høje koncentrationer,« siger han til Radio24syv.

Lattergas bruges også som smertelindrende middel på hospitaler og hos tandlægen. Men hos fagfolk er gassen blandet med 50 procent ilt og benyttes under kontrollerede forhold.

Sådan er det ikke, når man bruger gassen som rusmiddel, fortæller Mikkel Herold Madsen:

»Hvis gassen indtages i små rum uden ventilation og hvor der tilmed ryges, så øges risikoen for lave iltkoncentrationer i lungerne og hjernen. Det kan i yderste konsekvens give vedvarende hjerneskader,« siger han.

Der er ingen præcise opgørelser over, hvor mange unge, der bruger lattergas. Men leder hos Stofrådgivningen i København Trine Ry vurderer, at der er mange unge, der har stiftet bekendtskab med den nyopdagede rus:

»Vi kan se, at det bliver solgt på barer, og vi blev kontaktet i forbindelse med Roskilde-festivalen i sommer, fordi folk så gaspatroner ligge mange steder,« siger hun.

Trine Ry frygter, at mange unge fejlagtigt tror, at det er ufarligt at indånde lattergassen:

»Vi er rigtig bekymrede, når det bliver solgt i forbindelse med festbrug, for hvis du er rigtig fuld, så mister du kontrollen, og så er du måske ikke opmærksom på at få ilt,« siger hun til Radio24syv og tilføjer, at lattergas tilbage i 2008 kostede en ung mand livet.

Hjemmesiden lolgas.dk er langt fra den eneste, der tjener penge på at sælge lattergas til unge mennesker, der inhalerer gassen for at få en kort rus. Radio24syv har registreret tre danske hjemmesider, der sælger gassen til festbrug, og på Facebook findes også flere grupper og sider, der reklamerer med salg af forskellige typer gaspatroner.

Forbrugerombudsmanden har også fået øjnene op for netbutikkerne, og myndigheden vil nu se nærmere på, om der kan være tale om et brud på markedsføringsloven.

På Christiansborg skaber de unges nye dille og den nemme adgang til lattergas også bekymring.

SFs sundhedsordfører, Özlem Cekic (SF), finder salget af lattergas som rusmiddel alarmerende.

»Jeg vil bede justitsministeren undersøge regelsættet for, om man åbenlyst kan annoncere med og sælge lattergas til festbrug,« siger hun til Radio24syv.

Powered by Labrador CMS