Pas på: Farlig fyrværkeri
I en ny test finder Sikkerhedsstyrelsen fejl på 24 ud af 76 testede fyrværkeriprodukter og opfordrer forbrugere til at melde ind, når raketten futter forkert af
Raketten skyder ud til siden i stedet for op i luften, batteriet bryder i brand eller viser sig at være en fuser. Langtfra alt fyrværkeri, der sælges i butikkerne, er til at stole på.
Det viser Sikkerhedsstyrelsens årlige test af nytårskrudt. Ud af de i alt 76 testede produkter har styrelsen fundet så alvorlige fejl på 24 af dem, at de nu tilbagetrækkes fra forretningerne.
- Vi finder alt for mange fejl i vores kontroller. Det er helt sikkert. Og det understreger endnu engang, hvor vigtigt det er, at der bliver udført kontroller, og at forbrugerne bliver ved med at anmelde fyrværkeri, der fejler, til os, siger Nicoline Zederkof Jensen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Undgå et farligt køb
Fejl på fyrværkeri tæller alt fra manglende CE-mærkning på produktet, til at det opfører sig farligt, når det fyres af.
For at undgå at gøre et farligt køb, når du handler ind til nytårsaftens festlige brag, råder Nicoline Zederkof Jensen dig til at bruge din sunde fornuft og læse det med småt.
- Sørg for at få tjekket, om de fyrværkeriartikler, du står med i hånden, er CE-mærkede, og om der er en brugsanvisning på dansk, siger hun og forklarer, at CE-mærket angiver, at producenten har dokumenteret, at produktet lever op til gældende krav.
Sikkerhedsstyrelsen
Derudover kan du gå ind på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside produkter.dk, hvor styrelsen lister op, hvilke produkter man har fundet fejl på.
På samme hjemmeside har du mulighed for at tippe Sikkerhedsstyrelsen om fyrværkeri, der fejler. Det er en stor hjælp for styrelsen, understreger Nicoline Zederkof Jensen.
- Vi vil gerne høre om alt det, som forbrugerne lægger mærke til, når det gælder fyrværkeri, der ikke opfører sig som forventet. Vi hører også gerne om, hvis produkter mangler CE-mærkning og brugsanvisning på dansk, siger hun.
Sikkerheden i højsædet
Husk også at sætte sikkerheden i højsædet, når nytårskrudtet skal fyres af. Her henviser Nicoline Zederkof Jensen til Sikkerhedsstyrelsens fem fyrværkeriråd.
- Du skal altid bruge sikkerhedsbriller - ikke bare, når du fyrer af, men også når du bare kigger på fyrværkeri. Mange kommer til skade, fordi de får nedfald fra fyrværkeriet i øjnene, siger hun
De fire andre regler er at holde sig fra ulovligt eller hjemmelavet krudt, aldrig holde tændt fyrværkeri i hånden, holde afstand og aldrig læne sig ind over fyrværkeriet og aldrig at gå tilbage til en fuser.
Årets fyrværkerisalg løber fra den 15. til den 31. december, og det er kun lovligt at fyre af den 31. december og 1. januar.