Pas på! Disse planter kan dræbe din hund

Hold grundigt øje med, hvor hunden løber rundt, og hvad den snuser til og gnaver i, pointerer dyrlæger.

Offentliggjort Sidst opdateret

Måske du har tid til at nyde gåturen med menneskets bedste ven endnu mere, når I bevæger jer rundt i det danske sommerland. Men om sommeren er der stor risiko for, at din hund får næse for en plante, som den helst ikke skal i nærheden af.

Faktisk findes der mange giftige planter i de danske vejgrøfter, skove og på naturstrækninger, som din hund kan få det meget dårligt af.

I galleriet ovenfor kan du læse om elleve giftige planter, som din hund skal undgå i den danske natur.

Forbrændt hund

Ude i landskabet blomstrer planter, som kan være farlige for hunde – blandt andet bjørnekloen og den vilde pastinak, som gror i vejkanter, nedlagte grusgrave og på enge, hvor mange lufter hund.

De kan forårsage store brandsår og grimme ætsninger, advarer dyrlæge Rikke Christensen-Lee, direktør i Dyreværnet.

– Løber hunden gennem de bevoksninger, kan den få store skader, der hvor den ikke har meget pels – som på undersiden af kroppen og indersiden af ørerne, siger hun og tilføjer:

– Det gør hundens hud hypersensitiv for sol, så de kan få endnu større og grimme forbrændinger.

Tag kontakt

Hvert år indbringes mange hunde med symptomer på forgiftning som svimmelhed, opkast, kramper eller diarré efter at have spist eller slikket på giftige planter.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Men da man ikke kan vide, om den har fået alt op, hvis den kaster op, eller om der er sket indre skader, råder dyrlæger til at tage kontakt ved enhver mistanke.

Pas på i vandet

Også ude i bølgen blå lurer farer. Når det har været varmt over længere tid, kan der være forekomst af blågrønalger.

Mens de giver irritation og udslæt hos mennesker, er de dødsensfarlige for hunde, som køler sig gennem tungen. De kan risikere at drikke befængt vand, når de svømmer, eller hvis de slikker pelsen bagefter.

– Har du mistanke om, at din hund er blevet forgiftet, så skyl og bad hunden i shampoo hurtigst muligt, mens du kontakter dyrlægen, siger Rikke Christensen-Lee.

Selv en enkelt mundfuld kan være dødbringende. Giftstofferne angriber især lever, nervesystem og fordøjelseskanal på menneskets bedste ven.

Lammelser

I værste fald kan det forurenede vand give indre blødninger og lammelser, som kan medføre åndedrætsbesvær og forårsage hundens død.

Det er en risiko om sommeren, hundeejere bør være opmærksom på.

– Der skal desværre ikke så meget til. Bare det, at den slikker sig efter en svømmetur i forurenet vand, kan være nok, siger dyrlæge og konsulent hos Agria Dyreforsikring Lene Kattrup Jørgensen og fortsætter:

– Hold også hunden væk fra skum på stranden, hvis du er i tvivl om vandets kvalitet.

Blågrønalger kan trods navnet også kan være røde, gullige eller brunlige.

Ingen modgift

Desværre findes der ikke en modgift, så behandlingen er kun understøttende, afgiftende og smertelindrende, tilføjer Rikke Christensen-Lee.

– Overlever hunden de første to døgn, er prognosen for god. Men der er stadig risiko for varige mén, siger hun.

Powered by Labrador CMS