Pas på: Denne spray kan indeholde skadelig kemi
Spray til imprægnering af tøj og møbler kan indeholde sundhedsskadelige stoffer. Men producenterne slipper for at deklarere indholdet.
Det kan være fristende at beskytte de skinnende lædersko eller den flotte, nye sofa mod henholdsvis vådt vejr og pletter.
Men vælger du at investere i en af de mange spraydåser til imprægnering, der findes, skal du være klar over, at du risikerer at udsætte dig selv, din familie eller dit nærmiljø for skadelige stoffer.
Ofte består de aktive ingredienser af fluor- eller silikonestoffer, som forbrugeren intet får at vide om på hverken beholderen eller producentens hjemmeside.
– Især de fluorerede stoffer har været meget omdiskuterede. Det er stoffer, som ikke bliver nedbrudt, og som ophober sig i naturen og i mennesker. Silikonestoffer er heller ikke uproblematiske, men de er at foretrække i forhold til fluorstoffer, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi til Ritzau Fokus.
Kommer ind via luftveje
Mange andre produkter indeholder fluor- og silikonestoffer. Men når stofferne er en del af indholdet i en spraydåse, risikerer forbrugerne at optage større mængder af stofferne via luftvejene.
– Produkter, som du sprayer med, er problematiske, fordi de danner aerosoler, det vil sige bittesmå dråber, der hænger i luften. Der bliver de hængende i lang tid og kommer helt ned i bunden af lungerne, hvor de bliver optaget. Så man bliver egentlig udsat ret meget for disse stoffer. Det er i sig selv et problem, uanset hvad dåsen indeholder, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.
Hos Miljøstyrelsen forklarer AC-tekniker Toke Winther, at imprægneringsspray indeholder ganske lidt af de aktive ingredienser, og hver for sig er disse stoffer relativt harmløse. Men det er ikke det samme som, at en spray er ufarlig at bruge.
– Problemet er, at der i nogle blandinger kan ske en kemisk reaktion nede i beholderen, og hvis der både er nogle bestemte fluorstoffer i sammen med organiske opløsningsmidler, kan de faktisk give lungeskader. Det er et krav, at producenten skal faremærke produktet efter dets farlighed og ikke bare efter de enkelte indholdsstoffer hver for sig, hvis der kan ske en reaktion i beholderen, siger han til Ritzau Fokus.
Forbrugerrådet Tænk råder til at bruge imprægneringsspray så lidt som muligt. Er det lædersko, der skal behandles, kan man opnå et fint resultat med almindeligt læderfedt, lyder det fra Christel Søgaard Kirkeby.
Tips om imprægneringsmidler
Køb imprægneringsprodukter, der kan påføres med svamp eller pumpe.
Undgå så vidt muligt spray med drivgas, da drivgas kan være medvirkende til, at dråbestørrelsen bliver mindre.
Spray udendørs, og lad være at stå i vindretningen.
Hvis produktet skal anvendes inden døre, så brug kun produkter der er beregnet til det og altid i små mængder.
Undlad selv at imprægnere større ting som møbler og lignende.
Sørg for god udluftning både under og efter brug, og gå ud af lokalet, så snart du er færdig med at spraye.
Hold spraydåsen så langt fra ansigtet som muligt. Og undgå at indånde dampene.
Brug eventuelt støvfiltermaske og plasthandsker for at reducere indånding og kontakt med huden.
Lad ikke dine børn bruge sprayprodukter og spray ikke, når der er børn i nærheden.
Tag kontakt til producenten og bed om at få sikkerhedsdatabladet til imprægneringsmidlet, som professionelle har krav på at få udleveret.
Ring til producenten og spørg ind til produktet. Det sender et signal om, at forbrugerne er opmærksomme og kritiske.
Kilder: Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk
/ritzau/FOKUS