Pas på denne farlige sygdom i den varme sommer
Statens Serum Institut er klar med gode råd.
Går din sommerferie til et land, hvor vestnilfeber kan forekomme, så bør du beskytte dig mod myggestik. Det skriver Statens Serum Institut (SSI), der de seneste dage har modtaget flere spørgsmål fra borgere om, hvor stor risikoen er for at blive smittet med sygdommen, hvis man rejser i Europa denne sommer.
Ifølge SSI er der endnu ikke fundet tilfælde af vestnilfeber i Europa i 2019, men det har ikke forhindret mindst ét europæisk land i at advare mod sygdommen.
I Grækenland kostede sygdommen i 2018 50 grækere livet, og som The Guardian tidligere har skrevet, har myndighederne i Grækenland på forhånd advaret borgere, turister og andre, om at vestnilfeber slet og ret er en trussel mod folkesundheden i landet.
– Der har været nok tilfælde til at vi nu ved, at det er en trussel. Virussen har etableret sig i Grækenland via trækfugle og vi anbefaler nu, at alle tager deres forholdsregler ved eksempelvis at gå i lange ærmer, undgå stillestående vand og bruge myggenet og -balsam, sagde chef for afdelingen for vektorbårne sygdomme hos den græske sundhedsmyndighed Keelpno, Danai Pervanidou, til The Guardian, da avisen omtalte nyheden. ,
Du bør beskytte dig
Statens Serum Institut skriver, at 2000 personer blev smittet med vestnilfeber i Syd- og Centraleuropa i 2018, hvilket var flere end i hele perioden 2011-2017. Det er dog ikke ensbetydende med, at sygdommen igen vinder indpas i 2019.
– De usædvanligt mange tilfælde i Syd- og Centraleuropa i 2018 skyldes formentlig den langvarige hedebølge sidste sommer, som medførte et ekstra højt smittetryk og spredning af vestnilfeber-virus til nye geografiske områder, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard til SSI, og fortsætter:
– Det er meget vanskeligt at forudsige, hvordan sæsonen vil udvikle sig i 2019. Rejsende til områder, hvor der kan være risiko for vestnilfeber, bør dog beskytte sig imod myggestik, for eksempel ved at dække huden til og anvende myggebalsam omhyggeligt. Dette gælder også gravide, som gerne må anvende myggebalsam. Gravide er dog ikke i særlig risiko for at blive ramt af sygdommen.
Rejser man som dansker til et land, hvor vestnilfeber før har været et problem, bør man altså være klar over, at man kan blive smittet, og at man i øvrigt risikerer at tage sygdommen med sig hjem.