Pas på den her sygdom i efterårsskoven

Når I samler kastanjer eller kaster med blade i skoven, skal I huske at tage jeres forholdsregler, for flåterne flokkes i nedfaldne blade.

Offentliggjort Sidst opdateret

Efteråret betyder sprød luft i kinderne og gyldne blade, der knaser under skoene på familiens gåture.

Det er bare ikke alt, der er fryd og gammen. For i skovbunden lurer farerne.

I de nedfaldne blade myldrer det med flåter, som du skal tage dig i agt for.

Tjek for flåter

Det gælder om at være opmærksom på små, blodsugende flåter, når I tager på tur i skoven. De kan nemlig bære på flere forskellige sygdomme, hvis I er uheldige.

Artiklen fortsætter efter videoen

– Hvis du går i en masse tørre blade, går på svampejagt eller har bladkamp med dine børn, så skal I tjekkes for flåter, siger Lene Jung Kjær, som er forsker på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Flåterne sidder nemlig lavt i vegetationen – ikke langt fra jordbunden – så de ikke risikerer at tørre ud. Og de har det godt i efterårets bunker af blade.

Gå i bad

Lene Jung Kjær har selv lavet feltstudier af flåter i skoven, og hendes fremgangsmåde var derefter at gå direkte hjem i bad.

– Herefter kan man kigge på huden – også på ryggen. Flåterne sætter sig særligt steder, der er varme og fugtige, som armhuler, knæhaser og lysken, forklarer hun.

Sådan fjerner du dem

Og skulle der sidde en flåt på dig eller børnene, så er det ret ligetil at komme af med den.

– Der findes rigtig mange husmorråd, men de er ofte noget værre fis, siger hun med henvisning til råd om at bruge smør eller olie til at nulre flåten af.

– Det nemmeste er at tage en fladhovedet pincet, så man kan få fat på flåten så langt nede ved huden som muligt, siger hun.

Derefter hiver du forsigtigt pincetten op og fjerner flåten.

– Det sker meget sjældent, at munddelene stadig sidder fast, men så vil kroppen udstøde dem, siger hun.

Alvorlige sygdomme

Flåterne kan bære på borrelia eller den mere sjældne Tick Borne Encephalitis, også kendt som TBE eller centraleuropæisk hjernehindebetændelse.

Flåten skal dog som udgangspunkt have siddet på huden i mere end 24 timer for at smitte med borrelia, da bakterien først skal bevæge sig fra flåtens tarmsystem og op til dens spyt.

Det er normalt, at der opstår rødme omkring biddet fra en skovflåt, som forsvinder igen efter et par dage. Men hvis der kommer rødme igen efter en til to uger, og rødmen breder sig som en målskive omkring biddet, skal du søge læge ifølge Patienthåndbogen.

Hjernebetændelse

TBE er mindre udbredt i Danmark, og ifølge Statens Serum Institut er Bornholm det eneste kendte risikoområde.

Ifølge Patienthåndbogen er symptomerne feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Herefter vil tre ud af fire blive raske.

Men for den sidste fjerdedel kan sygdommen gå videre til fase to og blive til hjernebetændelse.

– Dette giver kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer, og man udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelser, skriver Patienthåndbogen.

Borrelia

  • Infektion med Borrelia kan give forskellige symptomer. Den tidlige infektion, første stadie, viser sig inden for uger efter smitte med et karakteristisk rødt velafgrænset hududslæt omkring bidstedet, der spreder sig
  • I andet stadie kan infektionen sprede sig fra bidstedet til andre organer, som fx hjernen (neuroborreliose). Symptomerne på neuroborreliose viser sig typisk som hovedpine og nakke/rygstivhed og udstrålende nervesmerter eller muskellammelser, typisk i ansigtet.Der findes også andre mere sjældne og langvarige sygdomsforløb af andet stadium af borreliose som fx ledbetændelse og karakteristiske hududslæt.
  • Borrelia-infektion overføres kun med flåtbid og smitter ikke mellem mennesker.
  • Infektionsrisikoen er meget lille indenfor 24 timer efter de har sat sig fast.

Kilde: Statens Serum Institut

Powered by Labrador CMS