Partiformand runder skarpt hjørne
Pia Olsen Dyhr, som 30. november fylder 50 år, har været en mønsterbryder. Oven på en svær barndom kom hun til tops politisk som minister og formand for SF
Hun blev i februar 2014 formand for et parti, der balancerede lige omkring spærregrænsen på to procent efter en turbulent periode i regering.
Men Pia Olsen Dyhr, der tirsdag 30. november fylder 50 år, har siden formået at genrejse SF til et parti, som ikke behøver at frygte spærregrænsen. Og som i dag fremstår som det måske bedste bud på en regeringspartner for Socialdemokratiet, hvis det skulle blive aktuelt.
Nok også fordi SF ikke kritiserer regeringen lige så intenst som De Radikale og Enhedslisten, vil kritikere indvende.
Og så alligevel. Tilbage i maj 2019, en måned inden Socialdemokratiet kom til magten ved folketingsvalget, stillede Pia Olsen Dyhr to ultimative krav til en socialdemokratisk regering.
- Vi støtter ikke en finanslov, medmindre vi lykkes med minimumsnormeringer og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. Bum, sagde SF-formanden dengang til Politiken.
Blev ikke fjernet
Minimumsnormeringerne i daginstitutionerne blev aftalt i finansloven samme år.
Men Pia Olsen Dyhr og SF måtte allerede under regeringsforhandlingerne i juni 2019 indse, at kontanthjælpsloftet ikke blev fjernet i første omgang.
Det blev parkeret i en ydelseskommission, som først i maj i år kom med anbefalingen om at fjerne loftet.
Men Pia Olsen Dyhr er pragmatiker og går overordnet hellere efter at sætte SF-aftryk, end at true regeringen med mistillidsvotum og valg.
Voksede op i Vallensbæk
SF-formanden, som i 2010 færdiggjorde en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet, voksede op i et hjem i Vallensbæk, som var alt andet end trygt. Hun er blevet en succes mod mange odds.
Efter forældrenes skilsmisse valgte hun at bo hos faren, der drak, og hvor hun i en tidlig alder måtte tage et meget stort ansvar, også for at han som diabetiker fik sin insulin.
- Jeg kan godt mærke, at de ting, jeg selv har oplevet, er noget af det, der driver mig i dag. At beskytte børn. At give børn muligheden for at være børn. Det fik jeg aldrig selv lov til, sagde hun i 2019 til B.T.
Kirken og kirkekoret blev et fristed for Pia Olsen Dyhr, der også læste mange bøger.
Meldte sig ind som 14-årig
Politisk begyndte hendes engagement for alvor, da hun som 14-årig meldte sig ind i SFU, Socialistisk Folkepartis Ungdom, hvor hun senere var formand fra 1996 til 1998.
Efter at have arbejdet i Danmarks Naturfredningsforening og Care Danmark blev Pia Olsen Dyhr i 2007 valgt ind i Folketinget, hvor hun har siddet lige siden.
Fra 2011 til 2014 var hun først handels- og investeringsminister og siden transportminister.
Privat er Pia Olsen Dyhr gift med Villy Dyhr, som hun har en datter sammen med og desuden to bonusdøtre.