Partifælle kritiserer Mette F.

I dag begyndte Mette Frederiksen en kampagne for at få danskerne til at stemme for at afskaffe det danske forsvarsforbehold. Nu møder hun krads kritik fra partifælle i Norddjurs

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Statsminister Mette Frederiksen (S) begyndte i dag sin kampagne for at få danskerne til at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Men partifællen Tom Bytoft, kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs Kommune, mener, at Mette Frederiksen ikke er oplyst nok om emnet, når hun går ud og anbefaler et ja.

- Jeg stemmer nej. Det gør jeg blandt andet, fordi jeg synes, det er dobbeltkonfekt både at være medlem af NATO og at være med i EU's militære operationer. Det ser jeg ingen grund til, siger han til TV2 Østjylland.

Luskes ind ad bagdøren

Ifølge Tom Bytoft forsøger regeringen at "luske en afstemning ind ad bagdøren", som han formulerer det.

- Folk er - helt forståeligt - bange for, hvad der sker tæt på vores grænser (konflikten i Ukraine red.). Men regeringen bruger det i en frygt-kampagne i stedet for på et oplyst grundlag.

Vil du sige, at Mette Frederiksen ikke er oplyst nok om emnet?

- Ja, det mener jeg.

Ikke en populær holdning

Tom Bytoft er godt klar over, at det ikke nødvendigvis er en populær holdning for en socialdemokrat at indtage, men han tror ikke på, at en afskaffelse af forbeholdet vil være godt. Tværtimod.

- Det negative er, at det ikke er gratis at blive medlem af en EU-hær, som jeg tror, det her er. Det koster penge. De penge kan bruges meget bedre på fredelige formål og velfærd generelt, mener han, som ikke lægger skjul på, at han er EU-modstander.

- Lige nu tager vi EU-bistand væk fra Afrika og Asien for at finansiere det her. Det er tåbeligt, hvorimod det at støtte udviklingslandene er med til at støtte en fredelig verden, siger han.

Hvorvidt han er eneste socialdemokrat i byrådsgruppen i Norddjurs Kommune, som siger nej tak til at afskaffe forbeholdet, ved han ikke.

- Jeg ved det ikke. Jeg har ikke flashet det som debat i byrådsgruppen, siger han.

Tom Bytoft (S) mener ikke, at statsminister Mette Frederiksen (S) er oplyst nok i spørgsmålet - og den kommende afstemning - om forsvarsforbeholdet.
Tom Bytoft (S) mener ikke, at statsminister Mette Frederiksen (S) er oplyst nok i spørgsmålet - og den kommende afstemning - om forsvarsforbeholdet.

Arrangerer oplysningsmøde

Til gengæld er han på AOF's vegne ved at arrangere et oplysningsmøde i kommunen.

- Jeg håber både at få ja- og nejstemmer til at stille op til debatten, så vi kan blive klogere på, hvad vi stemmer om, siger Tom Bytoft.

Det er nu vi skal tage stilling

TV2 Østjylland spurgte i dag Mette Frederiksen om, hvad hun siger til, at hendes partifælle ikke vil stemme for at afskaffe forbeholdet.

- I mine øjne styrker vi NATO, når vi styrker EU. Vi lever i en så urolig verden, og der er så mange konflikter, at vi har behov for både et stærkere NATO - det er derfor Danmark skruer op for vores forsvarsbudget - og vi har behov for et stærkere EU. Så NATO og EU må aldrig være hinandens modsætninger. Vi har behov for at styrke begge institutioner, siger statsministeren til TV2 Østjylland.

Han kalder dig uoplyst. Hvad siger du om det?

- Selvfølgelig er der socialdemokrater, som mener noget andet, end jeg gør. Men altså... jeg er nødt til at sige det direkte: Der er krig på vores kontinent. Det er nu, vi skal tage stilling til, hvor Danmark vil placere sig i verdenshistorien.

Powered by Labrador CMS