Partier vil droppe lynskilsmisser

DF vil genindføre tvungen separation for børnefamilier. Flere børneorganisationer advarer imod effekten.

Det skal være slut med skilsmisser uden en seperationsperiode først, hvis det står til DF. Foto: Rune Evensen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det skal ikke længere være muligt at blive skilt med et par klik, en digital underskrift og 420 kr. Det skriver Jyllands Posten.

Det mener Dansk Folkepartis formand, som i Jyllands-Posten kaster sig ind i den afsluttende fase af forhandlingerne om en kommende lovpakke på skilsmisseområdet.

– Når man har truffet en meget fundamental beslutning om at blive gift, bør man også bruge tid på at reflektere, før man ophæver ægteskabet igen, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

I 2013 afskaffede et politisk flertal den tvungne separationsperiode på seks måneder ved alle skilsmisser. Ændringen vil DF nu tilbagerulle – som minimum for børnefamilier »af hensyn til børnene«.

Indgår det ikke i en endelig aftale, har partiformanden »meget svært« ved at se DF lægge stemmer til.

S er åbne for at genindføre seperation

Også Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, åbner for at genindføre en separationsperiode, som partiet ellers var med til at afskaffe.

– Jeg bider en lille smule på de argumenter, som handler om, at det er meget hurtigt, man i dag skal tage stilling til nogle bestemte ting omkring børnene. For eksempel skal man inden for fem hverdage afgøre, hvem der skal være bopælsforældre, siger hun til Jyllands-Posten.

Pernille Rosenkrantz-Theil understreger dog, at hun ikke ønsker »den gamle separationsperiode« tilbage én til én.

Regeringens politik ligger fast. Her går man ikke ind for en tvungen separation. Men internt er de tre partier uenige.

De Konservative går »i bund og grund« ind for at genindføre den tvungne separation, som socialordfører Orla Østerby (K) formulerer det, mens Laura Lindahl (LA) fastholder, at Liberal Alliance ikke ønsker en sådan.

Alligevel åbner hun en dør på klem for DF.

– Vi kan kigge på, om man kan lægge en tænkeperiode ind, når det kommer til beslutninger, der vedrører børnene. Eksempelvis tre måneder til at beslutte, hvem der skal være bopælsforældre, siger socialordføreren til Jyllands-Posten.

Venstre er ifølge partiets socialordfører, Carl Holst, villig til at diskutere DF’s forslag.

Forening: Børn foretrækker hurtig afklaring

I Børns Vilkår er separationsperioden ikke savnet. Det siger direktør Rasmus Kjeldahl:

– Skal man vælge imellem lange separationsperioder eller en kortere proces, er det, som børnene siger, i hvert fald, at de foretrækker, at der hurtigt er klarhed over den nye situation, siger han til Jyllands-Posten.

Også Mødrehjælpen og Foreningen Far forholder sig kritisk til en tvungen separationsperiode.

Powered by Labrador CMS