Parkinsons: Tusinder af danskere bokser med samme sygdom som Muhammad Ali gjorde
Omkring 7.300 danskere lider af den meget synlige nervesygdom Parkinsons
Hvad er Parkinsons sygdom? Det spørgsmål kom øverst på dagsordenen, da de ikoniske billeder af en tydeligt besværet Muhammad Ali, der tænder den olympiske ild under åbningsceremonien ved OL i Atlanta tilbage i 1996.
Det øjeblik har nok gjort mere sygdomsoplysningen, end hvad nok så mange kampagner kunne have gjort.
Både Ali, Tilbage til fremtiden-stjernen Michael J. Fox og senest Alan Alda fra MASH har gennem årene gjort sit til at sætte fokus på nervesygdommen, der blev opkaldt efter lægen James Parkinson for 200 år siden.
Symptomer og behandling
Parkinsons er en sygdom, der kommer snigende. Man bemærker måske en let rysten på hånden, en stivere ansigtsmimik eller at skridtene bliver kortere.
Ifølge sundhed.dk vil man i starten opleve, at symptomerne kan komme og gå. Men over tid vil symptomerne forekomme hyppigere, og de fleste oplever også, at balancen svækkes.
I starten kan diagnosen være svær at stille – for hvad er Parkinsons sygdom, og hvad er naturlig ældelse? Over tid kan lægen samle symptomerne og stille diagnosen på bagrund af de sammenlagte symptomer.
Har man fået stillet diagnosen, handler det om at lindre symptomerne. Parkinsons kan nemlig på nuværende tidspunkt ikke helbredes. Sygdommen kan lindres med medicin, der øger indholdet af dopamin i hjernen, og i sjældne tilfælde med operationer med samme formål.
Derudover er fysioterapi og generel fysisk aktivitet blandt de mest udbredte behandlingsformer.
Hvad er Parkinsons sygdoms fremtidsudsigter?
Danske forskere er blandt de førende i verden, når det kommer til forskning i sygdommen.
Tidligere på året udgav danske forskere fra to hospitaler i hovedstaden et stort studie, hvor man kunne dokumentere sammenhænge mellem tarmsygdomme og Parkinsons sygdom.
Forskerne håber, man kan sætte tidligere ind over for sygdommen, og dermed bremse den, inden det er for sent.
Ligeledes har forskere på Aarhus Universitet undersøgt sygdommen. De har fundet sammenhænge mellem urolig nattesøvn og Parkinsons sygdom, og håber også, at kunne sætte ind tidligere:
– Med dette studie er der opnået ny viden omkring sygdomsprocesserne i hjernen i de tidlige forstadier af sygdomsudviklingen. Det er tanken, at denne viden kan bruges til at bestemme hvilke patienter med søvnforstyrrelsen, der senere vil udvikle Parkinsons sygdom, fortæller Morten Gersel Stokholm, en af forskerne bag studiet, om projektet.