Parken-sag skal sætte grænser for bankerne

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Ifølge anklagemyndigheden rummer sagen mod tidligere Parken-bosser principielle aspekter for banken.

Sagen om, hvorvidt Parkens tidligere bestyrelsesformand Flemming Østergaard og tidligere direktør Jørgen Glistrup har pumpet kursen på Parkens aktier kunstigt op, rummer også principielle aspekter for de store banker, der står for handlen med værdipapirer på fondsbørsen i København.

I sagen er FIH Erhvervsbank tiltalt for at have medvirken til kursmanipulation, da banken sammen med den nu hedengangne rigmandsbank Capinordic stod for at gennemføre de transaktioner, som bagmandspolitiet mener er ulovlige.

Sagen er blandt de første af sin art, hvor en domstol skal tage stilling til, hvor langt bankerne skal strække sig i deres loyalitet over for deres kunder, siger senioranklager Jan Henrik Hansen, der fører ordet for anklagemyndigheden i Københavns Byret.

Værdipapirhandlere kan ellers helt legalt udføre en kundes ordre loyalt, selvom de er klar over, at der foregår kursmanipulation. Så skal de udføre ordren for kunden og indberette til Finanstilsynet, at de har udført ordren, og så må tilsynet undersøge, om der er noget galt.

– Det principielle her er, hvad det vil sige at udføre en kundes ordre loyalt, siger Jan Henrik Hansen til Ritzau under en pause i sagen.

Både FIH Erhvervsbank, Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup nægter sig skyldige i at have manipuleret med kursen på Parken-aktier. Det samme gør selskabet Parken og to øvrige tiltalte, der er beskyttet af navneforbud.

Capinordic er ikke tiltalt, da banken i mellemtiden er gået konkurs. Handlerne fandt sted i 2007 og 2008.

Ifølge anklagemyndighedens fremlæggelse af sagen blev fondsbørsen i efteråret 2009 opmærksom på handlen med aktier i Parken, efter at tidsskriftet Økonomisk Ugebrev havde skrevet, at Parken handlede med selskabets egne aktier for at fremme enkeltpersoners privatøkonomiske interesser.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS