Papirarbejde frustrerer pædagoger

Tre ud af fire pædagoger synes, at praktiske gøremål og dokumentation går ud over det pædagogiske arbejde, viser undersøgelse. BUPL-formand opfordrer politikerne til at vise mere tillid.

Foto: Preben Madsen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Tre ud af fire pædagoger synes, at praktiske gøremål og dokumentation går ud over det pædagogiske arbejde, viser undersøgelse. BUPL-formand opfordrer politikerne til at vise mere tillid.

Inklusionsopgaver, beskrivelser af specialbørn og læreplaner.

Landets pædagoger skal dagligt bruge så meget tid praktiske opgaver, administration og dokumentation, at tre fjerdele mener, det har taget overhånd.

I en tillidsbarometer-undersøgelse foretaget af BUPL svarer de, at der bruges for meget tid på opgaver, som ikke tjener selve det pædagogiske formål.

BUPL-formand Elisa Bergmann finder tallet bekymrende.

»Det viser med al tydelighed, at pædagogerne er rigtig pressede på tid. Konsekvensen er, at man tager den vigtige tid sammen med børnene og bruger på noget, pædagogerne i virkeligheden mener, er meningsløst i forhold til kerneopgaven,« siger hun.

Tiltag har ikke hjulpet

Ifølge BUPL viser tillidsbarometer-undersøgelsen desuden, at tillidsreformen fra 2013, som regering, kommuner, regioner, Akademikernes Centralorganisation, FTF og Offentligt Ansattes Organisation blev enige om, ikke har ændret den pædagogiske hverdag til det bedre. I undersøgelsen svarer 76 procent af pædagogerne, at der stadig er brug for forenklinger. Og næsten alle mener, at arbejdet med dokumentation fylder mere eller det samme som sidste år. Kun 12 procent mener, at kommunen har forenklet eller lettet administrations- og dokumentationskravene.

»Det er vigtigt, at pædagogerne kan beskæftige sig med den planlægning og dokumentation, der giver mening i forhold til det pædagogiske arbejde,« siger Elisa Bergmann.

Hvad angår tilliden, så mener 46 procent af pædagogerne i dag, at politikerne har tillid til dem. I 2014 var tallet oppe på 70 procent.

»Det er dybt bekymrende, at man oplever, at politikerne ikke har tillid til ens faglighed. Her har kommunerne en stor opgave med at uddelegere noget mere tillid til de medarbejdere, som faktisk har opgaven. Vi har ikke brug for flere kontrolskemaer eller programmer. Vi har brug for at politikerne udviser tillid og stiller redskaber til rådighed,« lyder det fra BUPL-formanden.

Tillidsbarometer-undersøgelsen er gennemført i marts og april 2015. Den er udsendt til 1.531 medlemmer af BUPLs medlemspanel, hvoraf 444 har svaret.

Powered by Labrador CMS